Novi ministar graditeljstva bit će Ivan Paladina, bivši direktor IGH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Novi ministar graditeljstva bit će Ivan Paladina, bivši direktor IGH: ‘On je joker iz rukava, ima sjajnu karijeru!‘

Ivan Paladina, bivši predsjednik Uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, kako doznaje Jutarnji list, trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji će naslijediti Darka Horvata.

Riječ je o stručnjaku koji nije član HDZ-a, ali je, govore nam izvori, blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata.

  • Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično, pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska – kaže nam jedan visoki izvor iz HDZ-a, potvrđujući da je odluka donesena i da će je premijer sutra objaviti na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

Premijer se odlučio za profil, kažu, sposobnog menadžera koji nije član stranke, ali je blizak HDZ-u, te koji ima dugogodišnje upravljačko iskustvo.

Paladina je, osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, od 2015. s njim bio i suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja se poslije preimenovala u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari. Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kod Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Menagement, tvrtka iz Hong Honga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Navodno Paladina i Gljadelkin, govore nam izvori, više nisu u dobrim odnosima.

Od 2006. do 2008. bio je i direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajevu, donirala je HDZ, a mediji su tada navodili njenu bliskost s obitelji Karamarko. Titan Grupa otišla je u stečaj 2017.

Osnivač je i direktor konzultantske tvrtke Delta savjetovanje, koja je bila ključna da IGH tada preuzme ruski milijunaš, kao i tvrtku Hidroelektru niskogradnju.

  • Riječ je o mladom stručnjaku, ima neosporni autoritet i stručnost i u ovom trenutku je “joker” iz rukava. Ima sjajnu profesionalnu karijeru – predstavljaju tako Paladina izvori iz HDZ-a.

Na pitanje hoće li mu biti problem povezanost s ruskim investitorima u Hrvatskoj, naši izvori odgovaraju da je on biznismen, te da već dulje vrijeme nije blizak s njima. Sigurno će se postaviti i pitanje njegovog suvlasništva nad tvrtkom koja ima koncesiju za Kupare, kompleks koji je u državnom vlasništvu, za što je nadležno ministarstvo kojem bi trebao biti na čelu upravo Paladina.

Izvor: Jutarnji list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika