Novo istraživanje o korupciji u svijetu: Hrvatska pri dnu u EU-u, gori smo i od Bocvane, Namibije i Ruande

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Transparency International objavio je godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije prema kojem se Europska unija, s prosječnim rezultatom od 66 bodova, nalazi među najboljim regijama svijeta. Zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100 s tim da 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Prema izvješću, najtransparentnije države u 2021. godini su Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova, a slijedi ih Norveška s 85 bodova. Najkorumpiranije države svijeta su, prema izvješću, Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan s po 16 bodova.

Hrvatska nije napredovala
Hrvatska je na ljestvici od 180 država zauzela 63. mjesto s 47 bodova, što je identičan rezultat kao prošle i pretprošle godine. Hrvatska je 2015. imala 51 bod, a od tada konstantno pada. I dalje se nalazimo među korumpiranim državama Europske unije, od nas su lošije Bugarska, Mađarska i Rumunjska. Prosjek država članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 19 bodova. Države koje imaju indeks niži od 50 bodova smatraju se korumpiranima.

U odnosu na države u okruženju, Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina su bez promjena u odnosu na godinu prije. Slovenija ima 57 bodova, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova. Hrvatska je, primjerice, gora od Ruande koja je s 53 boda na 52. mjestu.

‘Korupcija nije ni lijeva ni desna’
“Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima, od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 19 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. Stagniranje na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela u borbi protiv korupcije te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije”, komentirala je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Kaže, korupcija nema ideološki predznak. “Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno”, rekla je.

Transparency International u izvješću upozorava kako je pandemija koronavirusa vlastima u svijetu dala priliku da ne poštuju mjere transparentnosti i guše prosvjede, što je umanjilo povjerenje javnosti u institucije. Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. godine i od tada je vodeći globalni indikator korupcije u javnom sektoru u zemljama diljem svijeta. Transparency International je 2012. godine revidirao metodologiju pa je omogućena usporedba rezultata iz godine u godinu.

Prenosi Telegram.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika