Novozaređeni svećenik vlč. Luka Čačić proslavio svoju Mladu misu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Uz geslo “Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u Njemu spasenje”, Mladu Misu proslavio je u nedjelju, 3. srpnja, u svojoj rodnoj župi Gospe Fatimske u Lužanima, novozaređeni svećenik Požeške biskupije vlč. Luka Čačić. Prva je to Mlada misa u župi Lužani u 55 godina njezina postojanja.
Slavlje je počelo blagoslovom mladomisnikovih roditelja ispred obiteljskog doma u Malinu i procesijom svećenika i vjernika do župne crkve u Lužanima ispred koje je potom vlč. Luka prikazao svoju prvu euharistijsku žrtvu. S njime su za oltarom suslavili mladomisnik vlč. Tomislav Varela, župnik župe Lužani vlč. Saša Paveljak, župnik župe sv. Terezije Avilske u Požegi vlč. Mario Večerić, župni vikar župe s. Luke u Novskoj vlč. Robert Medved, rektor crkve sv. Lovre u Požegi vlč. Marijan Pavelić, te, uz ostale, fra Igor Horvat, svećenik hrvatske provincije franjevaca konventualaca, koji je uputio prigodnu homiliju.

Govorio je fra Igor o otajstvu Božjeg poziva na Njemu posvećeni život u svećenstvu ili redovništvu. “Kada Bog poziva, to nije tek obični poziv, ‘Hajde Luka, pođi za svećenika’, to je nešto duboko u srcu, što čovjek osjeti, shvati i na koncu prihvati – da je smisao života u služenju Bogu i bratu čovjeku, po primjeru Isusa Krista. Tko je svećenik? Alter Christus na zemlji – to je svećenik. A Krist je živo evanđelje. Svećenik je dakle hodajući sakrament koji iz sebe žaruje Krista Gospodina”, naglasio je propovjednik.

U osvrtu na navješteni evanđeoski odlomak o tome kako Isus šalje 72-ojicu učenika, a nakon govora o kruhu, s Njime ostaju samo 12-orica, fra Igor je ukazao na važnost ustrajnosti u hodu za Kristom, naglasivši kako je i mladomisnik Luka tako ustrajao u svojoj duhovnoj formaciji za svećenstvo, usprkos svim teškoćama – premosi Brodportal.hr.

Po svršetku svoje prve euharistijske žrtve, mladomisnik Luka uputio je riječi zahvale svima koji su na poseban način zaslužni i bili dio njegova života, hoda prema svećeništvu i dio slavlja Mlade mise. “Dragom Bogu najveća hvala i slava koju smo Mu dali slavljenjem ove svete misne žrtve. Sve je ovo Božja volja, slavlje njegova veličanstva, snage i ljubavi koju Gospodin ima prema svakome od nas. Hvala dragi moji mama i tata, koji ste me danas ispratili s obiteljskog praga, zazivajući na mene blagoslov Trojedinog Boga. Drage sestre i dragi brate, hvala i vama za sve trenutke provedene s vama i na svakoj pomoći koju ste mi pružali kroz život. Posebno hvala mojim pokojnim baki i djedovima, koji me, vjerujem, gledaju iz Nebeskog kraljevstva i raduju se što im je unuk postao svećenik. Hvala i baki Rezi na podršci, hvala mome krsnom i krizmenom kumu Zdenku s obitelji. Hvala svim prijateljima iz škola i s fakulteta, vama dragi svećenici, brate mladomisniče Tomislave, hvala mom župniku Saši, koji mi je bio primjer kakav svećenik trebam postati i biti. Posebna hvala pateru Igoru Horvatu, dragoj braći bogoslovima, svima koji su pomogli u organizaciji slavlja Mlade mise, propovjednicima na trodnevnici, župnom zboru, svim župljanima i žiteljima moga sela Malina”, rekao je mladomisnik Luka.

Na kraju je braći svećenicima, svojoj obitelji i okupljenom vjerničkom puku polaganjem ruku udijelio svoj mladomisnički blagoslov, a slavlje je nastavljeno zajedničkim objedom u mjesnome domu u Lužanima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *