Novozaređeni svećenik vlč. Luka Čačić proslavio svoju Mladu misu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Uz geslo “Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u Njemu spasenje”, Mladu Misu proslavio je u nedjelju, 3. srpnja, u svojoj rodnoj župi Gospe Fatimske u Lužanima, novozaređeni svećenik Požeške biskupije vlč. Luka Čačić. Prva je to Mlada misa u župi Lužani u 55 godina njezina postojanja.
Slavlje je počelo blagoslovom mladomisnikovih roditelja ispred obiteljskog doma u Malinu i procesijom svećenika i vjernika do župne crkve u Lužanima ispred koje je potom vlč. Luka prikazao svoju prvu euharistijsku žrtvu. S njime su za oltarom suslavili mladomisnik vlč. Tomislav Varela, župnik župe Lužani vlč. Saša Paveljak, župnik župe sv. Terezije Avilske u Požegi vlč. Mario Večerić, župni vikar župe s. Luke u Novskoj vlč. Robert Medved, rektor crkve sv. Lovre u Požegi vlč. Marijan Pavelić, te, uz ostale, fra Igor Horvat, svećenik hrvatske provincije franjevaca konventualaca, koji je uputio prigodnu homiliju.

Govorio je fra Igor o otajstvu Božjeg poziva na Njemu posvećeni život u svećenstvu ili redovništvu. “Kada Bog poziva, to nije tek obični poziv, ‘Hajde Luka, pođi za svećenika’, to je nešto duboko u srcu, što čovjek osjeti, shvati i na koncu prihvati – da je smisao života u služenju Bogu i bratu čovjeku, po primjeru Isusa Krista. Tko je svećenik? Alter Christus na zemlji – to je svećenik. A Krist je živo evanđelje. Svećenik je dakle hodajući sakrament koji iz sebe žaruje Krista Gospodina”, naglasio je propovjednik.

U osvrtu na navješteni evanđeoski odlomak o tome kako Isus šalje 72-ojicu učenika, a nakon govora o kruhu, s Njime ostaju samo 12-orica, fra Igor je ukazao na važnost ustrajnosti u hodu za Kristom, naglasivši kako je i mladomisnik Luka tako ustrajao u svojoj duhovnoj formaciji za svećenstvo, usprkos svim teškoćama – premosi Brodportal.hr.

Po svršetku svoje prve euharistijske žrtve, mladomisnik Luka uputio je riječi zahvale svima koji su na poseban način zaslužni i bili dio njegova života, hoda prema svećeništvu i dio slavlja Mlade mise. “Dragom Bogu najveća hvala i slava koju smo Mu dali slavljenjem ove svete misne žrtve. Sve je ovo Božja volja, slavlje njegova veličanstva, snage i ljubavi koju Gospodin ima prema svakome od nas. Hvala dragi moji mama i tata, koji ste me danas ispratili s obiteljskog praga, zazivajući na mene blagoslov Trojedinog Boga. Drage sestre i dragi brate, hvala i vama za sve trenutke provedene s vama i na svakoj pomoći koju ste mi pružali kroz život. Posebno hvala mojim pokojnim baki i djedovima, koji me, vjerujem, gledaju iz Nebeskog kraljevstva i raduju se što im je unuk postao svećenik. Hvala i baki Rezi na podršci, hvala mome krsnom i krizmenom kumu Zdenku s obitelji. Hvala svim prijateljima iz škola i s fakulteta, vama dragi svećenici, brate mladomisniče Tomislave, hvala mom župniku Saši, koji mi je bio primjer kakav svećenik trebam postati i biti. Posebna hvala pateru Igoru Horvatu, dragoj braći bogoslovima, svima koji su pomogli u organizaciji slavlja Mlade mise, propovjednicima na trodnevnici, župnom zboru, svim župljanima i žiteljima moga sela Malina”, rekao je mladomisnik Luka.

Na kraju je braći svećenicima, svojoj obitelji i okupljenom vjerničkom puku polaganjem ruku udijelio svoj mladomisnički blagoslov, a slavlje je nastavljeno zajedničkim objedom u mjesnome domu u Lužanima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)