Obilježavanje 28. godišnjice vojno redarstvene operacije „Bljesak“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Svečanim otvorenjem Spomen područja „Logor Bučje“ koje će u Bučju biti otkriveno u subotu 29. travnja u 10 sati započinje ovogodišnje višednevno obilježavanje 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ – prenosi Grad Pakrac.

Otkrivanje ovog Spomen područja u spomen na sve stradalnike ovog zloglasnog neprijateljskog logora će biti održano pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, a inicijatori su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško – slavonske županije i Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“.

Program obilježavanja nastavlja se u nedjelju 30. travnja kada će na planinarskom domu „Omanovac“ biti održan tradicionalni „Susret prijatelja“. Natjecanje u kuhanju čobanca započinje u 11 sati, a u 14 je predviđeno svečano otvorenje Susreta i proglašenje pobjednika.

Nedjelja će proteći i u znaku kuglanja. Najprije će u Gradskoj kuglani u Pakracu u 10 sati započeti kuglački turnir branitelja i članova obitelji. Potom će od 14 sati biti održana završnica vrlo jakog kuglačkog kupa „Bljesak“ koji organizira Kuglački klub „Slavonski banovac“, a na kojem se natjecalo više od stotinu kuglača iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Slunja, Siska, Rakovice, Novske, Našica, Virovitice, Ogulina, Ozlja, Đurđenovca, Bjelovara, Nove Gradiške, Vrbovskog, Belog Manastira, Požege, Kutjeva, Pakraca i Lipika.

Središnji glazbeni dio ovogodišnjeg obilježavanja VRO „Bljesak“ će biti održan također u nedjelju 30. travnja i to na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića na kojem će od 20 sati nastupiti klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ te Jazz orkestar Hrvatske vojske i USA Army band Europe. U slučaju kiše ili lošeg vremena koncert će biti održan u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu.

U ponedjeljak 1. svibnja u 6,30 sati sa Trga bana Jelačića u Pakracu će biti nastavljeno natjecanje Hrvatske vojske „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.“ koji se ove godine održava na relaciji Požega – Pakrac – Okučani.

Istog dana u 15,45 sati će ulicama Pakraca proći sudionici 11. moto defilea „Bljesak“.

Polaganje vijenaca i odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima će biti upriličeno istog dana u 18,10 sati na Spomen obilježju na groblju u Lipiku te u 18,35 sati na Spomen obilježju na Trgu bana Jelačića u Pakracu, a potom će od 19 sati u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu biti služena sveta misa. 

Obilježavanje se nastavlja u srijedu 3. svibnja kada će od 19 sati u Muzeju Grada Pakraca biti održana izložba ratnih fotografija „Plodovi zla“.

Ovogodišnje obilježavanje 28. godišnjice VRO „Bljesak“ završava se u petak 5. svibnja kada će u Gradskoj vijećnici kompleksa Janković biti predstavljena knjiga „Pobuna. Okupacija. Poraz. Zapadna Slavonija 1990. – 1991.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *