Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenoga, u znak sjećanja i poštovanja prema sestrama Mirabel koje su brutalno ubijene zbog njihove aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu.
Najvažnija poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prva i slobode.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava kao što je pravo na život, privatnost, dostojanstvo ili slobodu izbora, a uključuje tjelesno, psihičko ili spolno nasilje. Svaka treća žena na svijetu trpi neki oblik nasilja, najčešće od svojih partnera, a najveći broj nasilja ostaje neprijavljen jer žene nevoljko odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog srama, straha, ekonomske ovisnosti ili niske samopouzdanosti. Epidemija COVID-19 virusom intenzivirala je nasilje nad ženama, pa je tako u proteklih godinu dana zlostavljano 243 milijuna žena i djevojaka diljem svijeta.

U trenutku kada žena odluči prekinuti i prijaviti nasilje, na svima nama je da joj pružimo sigurnost, podršku i zaštitu.

Važno je prepoznati i prijaviti nasilje kao izrazito neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojima se krše temeljna ljudska prava i slobode, a u društvu je potrebno podići svijest na ovaj problem kao oblik neprihvatljivog društvenog ponašanja.

O problemu nasilja nad ženama potrebno je javno govoriti, a ženama koje dožive bilo koju vrstu nasilja trebamo pružiti pomoć i zaštitu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika