Obilježen Dan europskog broja 112: Dostupan 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a pozivi su besplatni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Povodom Dana europskog broja 112, koji se obilježava 11. veljače, Ravnateljstvo civilne zaštite i Služba civilne zaštite Požega ugostili su učenike Tehničke škole Požega, smjera tehničar za računalstvo, kako bi ih na licu mjesta upoznali s radom Županijskog centra 112, koji je ujedno i Vatrogasni operativni centar na području Požeško-slavonske županije.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj je uveden 2005. godine i otada je dostupan 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a pozivi su besplatni – prenosi Požeško-slavonska županija.

– U proteklom razdoblju, od 2005. godine do danas, samo u Republici Hrvatskoj zaprimljeno je preko 35 milijuna poziva, a na području naše Požeško-slavonske županije zabilježeno je oko 80 tisuća poziva. U 2023. godini zabilježili smo preko 24 tisuće poziva i 10 tisuća događaja. Mi to kategoriziramo u te dvije kategorije jer se po jednom događaju možete ostvariti više poziva – upoznao je voditelj Službe civilne zaštite Požega, Slavko Marinac.

Prigodom obilježavanja Dana europskog broja 112, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha zahvalio je svima koji danonoćno brinu o sigurnosti građana.

– Prigodno bih zahvalio službi koja 24 sata svaki dan radi i jamči sigurnost u brojnim situacijama kada je to potrebno. Objedinjavanje žurnih službi pokazalo se korisnim, a vremena u kojima živimo su zahtjevna, klima se mijenja, postoje sve ozbiljnije ugroze i ovaj žurni broj i mehanizam oko tog broja se pokazao izuzetno važnim. Još jednom zahvala svima i nadam se da ćemo više surađivati u smislu organizacije, a da će biti čim manje ugroza – rekao je Troha.

Radi pomoći u zbrinjavanju raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine, 21. ožujka 2022. godine aktiviran je broj 114, kao besplatni broj za sve informacije o smještaju, prehrani, zdravstvenoj zaštiti, školovanju djece, radno-pravnom statusu i drugim pravima, na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. U razdoblju od njegove aktivacije do kraja 2023. godine na broj 114 zaprimljeno je 27655 poziva, od čega 4928 poziva na ukrajinskom jeziku.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *