Obilježen Dan europskog broja 112: Dostupan 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a pozivi su besplatni

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Povodom Dana europskog broja 112, koji se obilježava 11. veljače, Ravnateljstvo civilne zaštite i Služba civilne zaštite Požega ugostili su učenike Tehničke škole Požega, smjera tehničar za računalstvo, kako bi ih na licu mjesta upoznali s radom Županijskog centra 112, koji je ujedno i Vatrogasni operativni centar na području Požeško-slavonske županije.

Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Republici Hrvatskoj je uveden 2005. godine i otada je dostupan 24 sata dnevno, 365 dana u godini, a pozivi su besplatni – prenosi Požeško-slavonska županija.

– U proteklom razdoblju, od 2005. godine do danas, samo u Republici Hrvatskoj zaprimljeno je preko 35 milijuna poziva, a na području naše Požeško-slavonske županije zabilježeno je oko 80 tisuća poziva. U 2023. godini zabilježili smo preko 24 tisuće poziva i 10 tisuća događaja. Mi to kategoriziramo u te dvije kategorije jer se po jednom događaju možete ostvariti više poziva – upoznao je voditelj Službe civilne zaštite Požega, Slavko Marinac.

Prigodom obilježavanja Dana europskog broja 112, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha zahvalio je svima koji danonoćno brinu o sigurnosti građana.

– Prigodno bih zahvalio službi koja 24 sata svaki dan radi i jamči sigurnost u brojnim situacijama kada je to potrebno. Objedinjavanje žurnih službi pokazalo se korisnim, a vremena u kojima živimo su zahtjevna, klima se mijenja, postoje sve ozbiljnije ugroze i ovaj žurni broj i mehanizam oko tog broja se pokazao izuzetno važnim. Još jednom zahvala svima i nadam se da ćemo više surađivati u smislu organizacije, a da će biti čim manje ugroza – rekao je Troha.

Radi pomoći u zbrinjavanju raseljenih osoba iz ratom pogođene Ukrajine, 21. ožujka 2022. godine aktiviran je broj 114, kao besplatni broj za sve informacije o smještaju, prehrani, zdravstvenoj zaštiti, školovanju djece, radno-pravnom statusu i drugim pravima, na hrvatskom i ukrajinskom jeziku. U razdoblju od njegove aktivacije do kraja 2023. godine na broj 114 zaprimljeno je 27655 poziva, od čega 4928 poziva na ukrajinskom jeziku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)