Obilježen Dan plavog irisa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Obilježavanje ovogodišnjeg Dana plavog irisa odvijeno je ispred zgrade Gradskog muzeja Požega.

Aktivnost je organizirana kako bi se građani upoznali s opasnostima i načinima prevencije raka i drugih bolesti debelog crijeva. Tom prigodom podijeljeni su i letci s informacijama o raku debelog crijeva – prenosi Grad Požega.

Svojim dolaskom, ovu su inicijativu podržali gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, zamjenik Požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. med. vet. Mato Matijević i dr. med. Jasmina Kovačević.

„Ono sto medicina može danas učiniti u liječenju zloćudnih bolesti, dakle i raka debelog crijeva, u Hrvatskoj pa tako i Požegi , radi se na vrlo visokoj stručnoj razini i vrlo uspješno. No, ono sto sami možemo učiniti , a ne učinimo, ne može se ničim nadoknaditi. Ulaganjem u rano otkrivanje raka, sto podrazumijeva redovito odazivanje na preventivne preglede , ne zanemarivanje znakova bolesti i redovite konzultacije sa svojim obiteljskim liječnikom  čuvamo svoje zdravlje a zloćudne bolesti otkrivamo u stadiju u kojem su izlječive.

Pozivam sve sugrađane da i ovu javnozdravstvenu akciju  shvate kao poticaj i podsjetnik na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka.“ – izjavio je gradonačelnik Glavić.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, te se ovim putem želi podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18% pacijenata. 

Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka povodom Dana plavog irisa pozivaju sve sugrađanke i sugrađane da se uključe u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i redovito se kontroliraju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)