Obilježena 100. godišnjica rođenja Matka Peića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ kao i svake godine do sada obilježila je dan rođenja Matka Peića – hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu, polaganjem vijenca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu za 100. obljetnicu njegova rođenja – prenosi Požeško-slavonska županija.

Uz članove Udruge i učenike požeških osnovnih škola, prigodnom programu prisustvovali su i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, te Snježana Jakobović, Upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi.

Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine, a pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično neponovljivim rukopisom “portretirao” sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Matko Peić umro je u Zagrebu 1999. godine.

Melita Grgić, tajnica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, podsjetila je na doprinos koji članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, te sudjelovanje na likovnim kolonijama.

„Kroz sam naziv se vidi da smo ju posvetili Peiću, tu smo “proskitali” kroz razne teme i radove, a sve s ljubavlju prema svemu oko nas, svemu onome što je i sam Peić opisivao u svojim skitnjama. Ove godine novina je što smo uključili mlade stvaratelje u suradnji s Osnovnom školom Dobriša Cesarić gdje nam se pridružilo četrdesetak učenika čija smo djela izabrali te objavili jednu manju zbirku naziva „Mladi Peićevci.“ – rekla je Melita Grgić.

U sklopu obilježavanja 100. obljetnice rođenja Matka Peića, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu “Povratak u Požegu” koja je postavljena u prostoru požeške gradske knjižnice, a koja nastavlja predstavljati segmente cijele njegove bogate ostavštine koja je još 2007. godine upisana u listu zaštićenih i kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sredstvima grada Požege, u studenom 2021. godine, požeški gradski muzej otkupio je ostavštinu koja, uz arhivsku i knjižnu građu, sadržava 7761 likovnih djela Matka Peića i drugih autora. Nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe, a zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.

Arhivski dio pripremila je kustosica Ivana Domanović iz Povijesnog odjela muzeja, književni dio predstavila je Andreja Vojnić iz Dokumentacijsko-informacijskog odjela, a likovni dio koji sadržava 71 rad predstavila je v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček iz Odjela povijesti umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 16. ožujka 2023. godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *