Obilježena 30. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja u Španovici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Zadnjim akcijama 3. siječnja 1992. godine završena je vojna operacija „PAPUK 91“. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast poginulim braniteljima tog 3. siječnja 1992. godine odala su brojna izaslanstva, među kojima i ono Grada Požege predvođeno zamjenikom gradonačelnika dr.sc. Borislavom Miličevićem i Požeško – slavonske županije na čelu sa zamjenikom županice Ferdinandom Trohom.

– Doista mi je čast što mogu govoriti na ovom mjestu. No, teško se obraćati u ovom trenutku jer su osjećaji pomiješani: s jedne strane, ovo su dani kad bi trebali biti veseli zbog novog ljeta koje nam dolazi, a s druge strane se sjećamo onih koji su dali svoje živote da bi Hrvatska bila bolja i uspješnija. Zato vam sada baš to i želim: da u novoj godini ostvarimo one ideale za koje su oni dali svoje živote. – rekao je zamjenik Miličević.

U sklopu vojne operacije “PAPUK 91” provodila se napadna akcija “ORADA”, od 1. do 3. siječnja, kada su nakon oslobađanja Bučja vojne snage 123. brigade krenule u oslobađanje područja sela prema Pakracu. Hrvatske vojne snage ušle su u šire područje Španovice odakle se okupatorska paravojska povukla, koja je razbijena u manje grupe i nije imala više toliku snagu napadnog djelovanja.

“PAPUK 91” bila je značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Vodila se od 28. studenoga 1991. do 03. siječnja 1992. kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom je oslobođen velik dio zapadne Slavonije i spriječen je naum odsijecanja Slavonije. U zadnjoj akciji “Orada” u sklopu operacije “PAPUK 91” na pakračkom dijelu bojišta 63. “A” samostalne gardijske bojne ZNG Požega prije godina u mjestu Španovica imala je znatne gubitke. Tih dana, 2.siječnja 1992. godine život gubi Marko Marić, a dan kasnije, 3.siječnja 1992. godine još četiri pripadnika 123. brigade, Nikola Blagojević, Stipo Kovačević, Ivica Šimunović i Vinko Pečur. U tim akcijama ranjeno je i trinaest pripadnika 123. brigade.

Foto i tekst: Grad Požega i Požeški vodič

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika