Obilježena 31. godišnjica akcije „ALFA 91.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U organizaciji Udruge HVIDR-a Pakrac, polaganjem vijenaca i odavanjem počasti kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici, obilježena je 31. godišnjica akcije „ALFA 91.“.

Počast hrvatskim braniteljima odali su general Josip Lucić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH Tome Medveda, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno županicom Antonijom Jozić, izaslanstvo Varaždinske županije predvođeno županom Anđelkom Stričakom, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika s koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te Klub varaždinskih branitelja 1991-1995..

Na završetku operacije “OTKOS 10” 1991. godine, nakon oslobađanja Kusonja u vremenu od 25. – 29. prosinca, u akciji “Alfa” prilikom zaposjedanja Pakračkih vinograda, Brusnika, Japage i dijela Šeovice, došlo je do većeg stradavanja hrvatskih branitelja: 36 poginulih, zarobljenih i ubijenih, te 62 ranjena branitelja, od kojih su 6 poginulih i 39 ranjenih bili pripadnici 76. samostalnog bataljuna Pakrac.

Bojnik Sokač i pripadnici 104. varaždinske brigade krenuli su u izviđanje pravca novog napadnog cilja prema Kraguju, ali su na tom mjestu u težini događanja u akcijama 28. prosinca upali u neprijateljsku zasjedu što je završilo tragično.

Gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana istaknuo je zahvalnost i ponos na hrvatske branitelje koji su prije 30 godina na pakračko-lipičkom ratištu zapravo branili cijelu Hrvatsku, a koji su svojom žrtvom hrvatskom narodu dali slobodu i neovisnost što je danas vidljivo kroz brojna spomen obilježja u ovome kraju.

Županica Antonija Jozić ovom prigodom istaknula je kako je Pakrac grad heroj i grad u kojemu je započeo Domovinski rat, ali u čijoj obrani nisu sudjelovali samo branitelji naše županije nego branitelji svih krajeva Hrvatske koji su zbog toga uvijek dobro došli u Pakrac.

General Josip Lucić, koji je kao zapovjednik 1. gardijske brigade i sam bio sudionik ratnih događanja na ovome bojištu, istaknuo je potrebu da se definiraju uzroci i posljedice Domovinskog rata od kojih je najvažnija mlada, uređena, međunarodno priznata slobodna Hrvatska država u kojoj problema ima, ali se oni rješavaju i stalno se ide naprijed.
Tekst i foto: PSŽ / Pakrački list

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)