Obilježena 31. obljetnica otmice dr. Ivana Šretera

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nacionalni dan mirotvorstva, proglašen u spomen na dr. Ivana Šretera, obilježen je jučer odavanjem počasti u Kukunjevcu gdje je prije 31 godinu izvršena otmica dr. Šretera – prenosi Pakrački list.
Otmica je bila tek uvod u tragičnu sudbinu čovjeka koji je prije svega zagovarao mir u vrijeme nedaća te ljubav prema bližnjemu. Bio je ravnatelj lipičke bolnice, osnivač HDZ-a u Pakracu i predsjednik Kriznog štaba zapadne Slavonije, ali prije svega bio je izniman čovjek koji je svojim riječima i djelima ostavio neizbrisiv trag u stranicama povijesti i sjećanju svih koji su ga poznavali.

U nazočnosti predstavnika Koordinacije pakračko-lipičkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pakračkih i lipičkih gradskih izaslanstava i vijećnika, predvođeni dožupanom Ferdinandom Trohom, gradonačelnikom grada Lipika Vinkom Kasanom i predsjednikom Gradskog vijeća grada Pakraca Miroslavom Ivaničićem položeni su zajednički vijenci i zapaljene svijeće kod spomen ploče u Kukunjevcu.
Ondje se gradonačelnik Kasana obratio riječima hvale za dr. Šretera nazivajući ga mirotvorcem i domoljubom, čovjekom koji je bio mirne osobnosti i koji nikoga nije smatrao neprijateljem i čija je jedina krivica bila što je bio Hrvat i katolik, što ga je u konačnici koštalo života. Prisjetio je okupljene na zločin koji se zbio prije 31 godinu, izrazivši da je unatoč tragičnom i nerazrješenom kraju, dobar čovjek poput dr. Šretera sigurno pronašao svoj mir.

Program odavanja počasti nastavljen je kod poprsja dr. Ivana Šretera u Pakracu gdje je Miroslav Ivančić prigodnom riječi izrazio da je dr. Šreter bio veliki čovjek čija dobrota i djela za zajednicu trebaju nadići priču o zločinima koja su počinjena te se nada kako će jednoga dana njegov lik biti prepoznat diljem Hrvatske, kako u vjerskom tako i svjetovnom nivou.
Prenijevši pozdrave županice Antonije Jozić, dožupan Ferdinand Troha pozvao je okupljene da slijede put mira i vjere kakvim je hodao i dr.Ivan Šreter te izrazio vječnu hvalu dr. Šreteru.
Program je završen svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije čiji je vjerni župljanin nekada bio i dr. Ivan Šreter.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika