Obilježena godišnjica rođenja Matka Peića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića, hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom kojega su uveličali učenici požeških osnovnih škola, odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

  • Kreativnost i ljubav prema zavičaju koju je Matko imao inspirirala ga je da nam ostavi prekrasna likovna i književna djela. Svako stvaralaštvo u sebi nosi određene posebnosti koje nas čine prepoznatljivim. Nema te umjetnosti i kreativnog rada koji u nama neće izazvati neki osjećaj, bilo da imamo ispred sebe sliku, knjigu, slušamo glazbu, gledamo balet, operu itd. zato poštujmo ljude koji su ostavili lijepi trag iza sebe i obogatili svijet i buduće generacije. – rekla je Rajka Radoš, predsjednica Udruge

Gradonačelnik Požege dr.sc Željka Glavić izrazio je zadovoljstvo što je udruga prepoznala važnost velikog Požežanina, koji je ostavio trag u Hrvatskoj, a ne samo u našem gadu.

  • Požega je kroz svoju dugu povijest uvijek bila kulturno središte ovih krajeva i prostora. Kroz tu svoju dugu povijest iznjedrila je brojne, velike umjetnike, književnike, slikare, pjesnike, puno znamenitih ljudi koji će trajno ostati upisani u povijest Požege. Jedna od njih je i Matko Peić, slikar i književnik čiju 99. obljetnicu rođenja danas obilježavamo. U jednom velikom čovjeku, pogodile su se dvije umjetničke duše – jedna slikarska, jedna pjesnička – i taj spoj je rezultirao brojnim slikama, ali i književnim djelima, putopisima koji su na osobit način opisali ne samo Požegu i Požeštinu, nego i mnoge krajeve Hrvatske. Zato se zahvaljujem Udruzi Matko Peić što nas okuplja na dan njegova rođenja te tako pomaže da se sjećanje na Matka Peića ne samo održi već i prenese na mlade generacije. – rekao je gradonačelnik.

U sklopu programa obilježavanja 99. rođendana Matka Peića, dan uoči ove značajne obljetnice, u Gradskoj knjižnici Požega održan je prigodni program te prezentacija nove zbirke pjesama i igrokaza za djecu Ane Neferović, dok će danas, 10. veljače u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pleternica biti otvorena izložba slika članova Udruge „Matko Peić“ i održanih likovnih kolonija.

Podsjetimo, Matko Peić, veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1946. te 1951. povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1971. doktorirao temom o književnom djelu A. Kanižlića. Radio je kao knjižničar u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU, predavao u Školi primijenjene umjetnosti, na Akademiji za primijenjenu umjetnost, a od 1956. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (od 1996. profesor emeritus). Redoviti član HAZU bio je od 1991.

Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom “portretirao” sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14.


Izvor: Grad Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika