Obilježena uloga 1. gardijske brigade Tigrovi na lipičkom bojištu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na ovom svečanom događaju su, uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja, prisustvovali brojni uzvanici, među kojima su bili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Gašljević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik Tomislav Novinc, izaslanik pakračke gradonačelnice i saborske zastupnice Anamarije Blažević, predsjednik županijske podružnice Udruge “Tigrovi” Zoran Josipović, Zvonimir Kalčik, ravnatelj Doma hrvatskih veterana Lipik, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca, kao i pripadnici “Tigrova” koji su došli iz Zagreba i šire okolice – prenosi Compas.com.hr.

Svi oni odali su počast polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona ispred spomen obilježja poginulim „Tigrovima“.

„Brane Maran, Danijel Mavrin, Ivan Ljubić, Ivica Šoštarić, Ivica Osmanović, Jasna Jakovljević, Mladen Jurišić, Mario Štivin, Marko Marić, Miro Marić, Silvestar Šimić, Vladimir Brcković, Željko Glešić – bili su pripadnici 1. gardijske brigade HV „Tigrovi“ koji su položili svoje živote na oltar Domovine na lipičkom bojištu i kojima je posvećeno ovo Spomen obilježje.

Oni su stradali tijekom oslobodilačkih akcija na području Grada Lipika, u naseljima Donji Čaglić, Kovačevac, Poljana i Bujavica.
Početkom prosinca 1991. godine temeljem zapovjedi Zapovjedništva Operativne grupe Posavina pokrenuta je druga faza najveće operacije hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji – „Orkan 91“. Početni cilj bio je presjeći prometnicu Okučani – Lipik, iznimno važnu neprijateljskim snagama JNA i pobunjenih Srba. Jedan od glavnih pravaca napada bio je iz Korita u pravcu Lipika.

Za selo Korita vodile su se teške borbe u više navrata. Konačan napad hrvatskih snaga pokrenut je 4. prosinca 1991. Nakon cjelodnevnih borbi neprijatelj je okružen. Obruč oko Korita držan je cijelu noć i nastavljen 5. prosinca. Hrvatske snage pazile su posebno na pravce od Jagme i Gornje Subocke odakle je neprijateljskim snagama mogla doći pomoć. Istog dana, nekoliko kilometara dalje hrvatske snage krenule su u oslobađanje Lipika, a snage Operativne zone Bjelovar koje su sudjelovale u toj akciji, pružile su pomoć u napadu na Korita. Žestoke borbe vodile su se i 6. prosinca kada je protivnik potisnut u dubinu sela. Napokon, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja selo je napokon oslobođeno 7. prosinca 1991. godine.

Bio je to uspjeh 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi“ koja je, uz potporu diverzantskog voda 117. koprivničke brigade Hrvatske vojske, slomila obranu sela kojeg su, pripadnici paravojne srpske formacije, „Beli orlovi“ pretvorili u četničko uporište. Pripadnici 2. bojne predvođeni zapovjednicima satnija Tomom Medvedom i Božom Kožulom te 4. bojne predvođeni zapovjednikom satnije Damirom Tomljanovićem „Gavranom“ bili su nositelji ovih borbenih djelovanja. U oslobađanju sela poginula su dvojica „Tigrova“ – Ivan Ljubić i Mario Štivin.

Oslobođenjem Korita otvorio se prostor za daljnje napredovanje hrvatskih snaga. U jutarnjim satima 8. prosinca 6. bojna „Tigrova započeo je frontalni napad na Jagmu koja je oslobođena istog dana, a 9. prosinca oslobođene su Gornja i Donja Subocka. 11. prosinca u Donjoj Subockoj poginula je Jasna Jakovljević, također pripadnica 1. GBR „Tigrovi“. – istaknuto je u povjesnici pročitanoj ovom prigodom.

U svom govoru, gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, naglasio je da se s tugom, ali i ponosom, prisjećamo hrabrih branitelja koji su dali svoje živote za slobodu domovine. Istaknuo je da njihova žrtva nije bila uzaludna jer se zahvaljujući njima Grad Lipik, kao i čitava Hrvatska, iz godine u godinu sve više razvijaju. Unatoč visokoj cijeni slobode, gradonačelnik Kasana je naglasio da nikada neće biti zaboravljena žrtva ovih hrabrih ljudi te je također izrazio zahvalnost svima koji su se se kroz stoljeća borili za našu Hrvatsku, a napose hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su domovinu i stvorili.

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Stjepan Gašljević, naglasio je da su se na ovom bojištu okupili branitelji iz svih dijelova Hrvatske kako bi obranili svoju domovinu. Podsjetio je da takvih spomen-obilježja ima mnogo diljem zemlje te istaknuo važnost prenošenja istine o Domovinskom ratu mlađim generacijama kako bi se osiguralo da žrtva poginulih hrvatskih branitelja nikada ne padne u zaborav.

Ovom je prigodom izražena zahvalnost Ministarstvu branitelja i Gradu Lipiku, posebno gradonačelniku Vinku Kasani, za postavljanje spomen-obilježja u Donjem Čagliću. Također, izražena je zahvalnost Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Požeško-slavonske županije za njihov doprinos ovom događaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)