Obradović: Zašto se Gradonačelnik „srami“ svoje šogorice i zašto u bescjenje rasprodaje gradsku imovinu???

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Požege , održanoj u prosincu 2022. g., donijeta je odluka o prodaji suvlasničkog dijela 21/44 nekretnine k.č.br. 697/6 k.o. Požega, ukupne površine od 5133 m2.

Navedenu prodaju smatram problematičnom zbog netransparentnosti u informiranju gradskih zastupnika i financijskom štetnom za Grad zbog slijedećih razloga:

Pitanje Gradonačelniku o razlozima i kriterijima prodaje

Prije samog glasanja o prodaji zemljišta pitao sam Gradonačelnika zbog čega se navedena čestica prodaje i da li će čestici nakon prodaje u nekom doglednom vremenu porasti vrijednost . Dobio sam odgovor da se ovdje radi o „mrtvom kapitalu“ koji treba prodati jer ne koristi gradu i građanima te da nakon prodaje vrijednost nekretnini neće rasti.

Glasanje na sjednici

Mi vijećnici SDP-a smo, vjerujući riječima Gradonačelnika, glasali za takav prijedlog, jer nismo vidjeli ništa sporno u prodaje zemljište koje nije u funkciji a ne služi potrebama grada i građana i jer smo (greškom) povjerovali riječima Gradonačelnika.

Prevareni vijećnici

Nakon što je Grad otvorio natječaj za prodaju tog zemljišta mi vijećnici SDP-a smo shvatili da smo prevareni odgovorom prema kojem vrijednost zemljišta nakon prodaje neće rasti.
Zemljište u trenutku prodaje nema direktan pristup na javno-prometnu površinu što mu zasigurno znatno ruši cijenu ali smo u međuvremenu saznali da je temeljem prostorno-planske dokumentacije (GUP-a grada Požege) na navedenom prostoru planirana izgradnja prometnica kojima bi navedenom zemljištu bio omogućen direktan pristup sa dvije strane čime će mu zasigurno porasti vrijednost.

Šogorica je suvlasnica navedene zemlje

Također smo naknadno dobili informaciju da je suvlasnica navedene parcele i Gradonačelnikova šogorica.
Mislimo da je minimum pristojnosti (ako ne i zakonska obveza) od strane našeg Gradonačelnika bilo informirati gradske vijećnike kako je suvlasnik navedene parcele, među ostalima, i njegova šogorica.

Pitanje o kriterijima i o suvlasništvu šogorice

Na 17. sjednici Gradskog vijeća zatražio sam pojašnjenje od Gradonačelnika o kriterijima za odabir nekretnina koje Grad prodaje, odnosno kako je izabrao baš tu nekretninu za prodaju, te da zašto nam prije glasovanja nije iznio podatak o suvlasništvu njegove šogorice na navedenom zemljištu.

Gradonačelnik iznosi neistinu na moj upit

Gradonačelnik je odgovorio da zemljište (čestica k.č.br. 697/6 k.o. Požega) koje Grad prodaje nije u suvlasništvu njegove šogorice, već da je neka susjedna parcela u njezinom suvlasništvu a za kriterije je rekao da ih nema , odnosno da mu u kancelariju dolaze mnogi koje on poznaje i da traže prodaju gradske imovine.
Zbog čega iznosi takvu očitu neistinu, odnosno zašto želi utajiti suvlasništvo šogorice nije jasno, budući je ta činjenica vrlo lako provjerljiva uvidom u zemljišno-knjižni izvadak, ali takvim postupanjem je izgubio i ono malo povjerenja koje smo imali u njega. A o navedenim kriterijima za odabir prodaje ne znam što bih rekao od sramote.

Zašto Gradonačelnik prodaje zemljište koje će tek postati vrlo vrijedno???

Ova priča o prodaji atraktivnog zemljišta, koje to tek treba postati, i prikrivanje istine o suvlasništvu nekretnine neodoljivo podsjeća na priče o pogodovanju građevinskoj mafiji od strane pojedinih gradonačelnika te na zbivanja vezana za nekadašnjeg Ministra turizma Veljka Ostojića koji je prešutio svoju spoznaju o zaradi svoje šogorice, zbog čega je morao podnijeti ostavku.
Predmetno zemljište se nalazi u građevinskoj zoni S4 (mješovita gradnja), na vrlo atraktivnoj lokaciji i gradonačelnik koji vodi računa o interesu svog grada, zemljište bi prodavao nakon što prođu pristupni putevi i nakon parcelizacije, čime bi grad dobio višestruko veći iznos od sadašnje vrijednosti.
Gdje je tu interes grada i građana??? Da li je ovakva prodaja kazneno djelo?? Može li odvjetništvo propitati ovu transakciju i utvrditi zašto je grad na ovaj način oštećen ??? Može li se utvrditi iznos štete??? Može, naravno. Hoće li do toga doći??? Vidjeti ćemo.

Predsjednik ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije i
potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Požege
Mitar Obradović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *