Od sutra nove mjere: Ograničavaju se javna okupljanja, pojačana uporaba maski

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Nakon što je ministar obrazovanja Radovan Fuchs javnost izvijestio o načinu izvođenja nastave od ponedjeljka, epidemiološku situaciju u Hrvatskoj komentira ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te Davor Božinović. Fuchs je ranije najavio kako nastava kreće normalno. – Škola počinje u ponedjeljak kao što je to i predviđeno. Vlada RH je inzistirala cijelo vrijeme da se nastava održava uživo. U smislu svega toga, nastojeći zaista osigurati obrazovanje primjereno vremenu i trenutku, odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donose na lokalnoj i regionalnoj razini u suradnji s ministarstvom.

Uvodno se obratio ministar Davor Božinović. – Intenzivno smo u kontaktu s našim stožerima. Došli smo do nekih rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak. Vidjet ćemo kakav će biti pritisak na sustav. Ali i dalje pratimo sve što se objavljuje i ovisno o tome možemo odluke mijenjati i ranije. Što se tiče konkretnih stvari, zabranila bi se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba, a okupljanja s COVID potvrdama neće biti moguća u neograničenom broju, već bi to ograničili na 200. Također, zabrana svih okupljanja na zatvorenom s ne više od 25 osoba – kazao je. – Kad govorimo o okupljanjima uz COVID potvrde, također neće više biti moguća neograničeno, već najviše do 100.

Privatne svečanosti bismo ograničili na 20 osoba, uz izuzetak na svečanosti uz COVID potvrde gdje bi bio dopušten broj od 50 osoba. Što se tiče ugostiteljskih objekata, naglasile bi se i kontrolirale preporuke HZJZ-a, a što je ograničenje broja gostiju, najmanji mogući razmak, korištenje maski, prozračivanje i dezinficiranje. – Ograničio bi se i broj posjetitelja na sportskim natjecanjima, dakle mogući bi bili gledatelji samo uz COVID potvrde. Što se tiče zatvorenih prostora natjecanja, moglo bi biti dopušteno najviše 20 posto pojedine tribine, a na natjecanjima na otvorenom do 40 posto pojedine tribine. Pojačala bi se uporaba maska te bi bila obveza, bez obzira na posjedovanje COVID potvrda, na vjerskim obredima, kulturnim događanjima, kino projekcijama i ostalim okupljanjima – dodao je.

– Uvela bi se obveza za poslodavce da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće. Već govorimo neko vrijeme, glavni cilj je usporavanje jer nije realno da se s mjerama nova varijanta može spriječiti – kazao je. U ovom trenutku neće biti promjena kod rada ugostiteljskih objekata, najavio je Božinović. – Preporuke su već poznate svima, kao što je i sve ostalo poznato svima. Svatko se nakon dvije godine zna kako treba ponašati da bi se maksimalno zaštitio i kako i što treba činiti da bi se spriječilo da ljudi obolijevaju. To je cijepljenje i s boosterom. Oni koji se nisu cijepili, trebali bi se što prije cijepiti, zbog vlastitog zdravlja – kazao je. Na pitanje imamo li dovoljan broj inspektora za kontroliranje, Božinović je kazao kako će kontrolirati koliko se može. – Želimo vjerovati u svijet građana i mislimo da je to ispravan put.

Sve što radimo, radimo kako bi se zaštitilo zdravlje građana. Mi želimo uz najmanje represivne mjere postignemo naš cilj. Kad govorimo o pozornici stožera, odavde su oduvijek išle konstantne poruke vezane za cijepljenje te pridržavanje protuepidemioloških mjera. To se pretvorilo u infodemiju. Stvar je jednostavna ako ju želimo prihvatiti svatko za sebe – kazao je. Kratko je prokomentirao slučaj nestalog Splićanina Mateja Periša. – Srpska policija je ta koja vodi kriminalističko istraživanje, kao i svaka na svom teritoriju. Siguran sam da će komunicirati prema javnosti kada budu imali nešto što mogu – kazao je. Na pitanje hoće li se povećavati kapaciteti za testiranje, Krunoslav Capak je naveo kako još uvijek nije dostignut maksimalni kapacitet.

– Još postoji mogućnost djelomičnog proširenja. Dakako, to nije isto na cijelom teritoriju Hrvatske. Neke županije imaju manje, neke veće kapacitet. Na dvije trećine maksimuma smo što se tiče PCR-a. Intenzivno radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja novim preporukama, temeljem novih dokaza uz omikron i drugih zemalja koje su to već učinile. Drugo, radimo da pojačamo kapacitete za brze antigenske testove i ljude više upućujemo na brze antigenske i da se više ne traži potvrda PCR-om, nego da se prizna brzi antigenski test kao dijagnostički test – kazao je. – Tu imamo ogromne kapacitete, to smo dokazali u turističkoj sezoni – dodao je te nastavio: – Vjerujem da ćemo vrlo skoro, u nekoliko dana, imati jedan veliki kapacitet brzih antigenskih testova za sve simptomatske i asimptomatske koji se trebaju testirati. – Mi smo do srijede imali kontinuirani pad hospitaliziranih osoba, pad osoba na respiratoru i pad umrlih.

U srijedu smo prvi put imali za tri više hospitaliziranih nego dan ranije što može biti slučajna varijacija, ali i da se zaustavlja pad. Kako nam sada počinje peti val na silaznom kraku četvrtog vala, može nam se dogoditi za nekoliko dana jedan plato pa da će broj pratiti novozaražene koji rastu – navodi Capak. Što se tiče broja slučajeva omikrona, Capak navodi kako su od 1100 testiranih u prosincu, tri bila zaražena. – U to vrijeme, 22.12., imali smo mali broj, kasnije smo sami provodili screeninge. U utorak smo u Zagrebu već imali 80 posto omikrona među pozitivnima, na kontinentu je to nešto manje. Omikron rapidno raste, strahovito se brzo širi i vjerujemo da imamo dominaciju omikrona, naročito u primorskim i dalmatinskim županijama i u Gradu Zagrebu – kaže.

Oko kratkotrajne nestašice Pfizerova cjepiva, Capak naglašava kako je suradnja s Pfizerom uvijek bila izvrsna te kako se “po prvi puta dogodilo da nisu isporučili količinu cjepiva koja je trebala doći u ponedjeljak”. – Saznali smo kasnije da su imali nekih tehničkih problema u koje ne bih ulazio i dobili smo obavijest da će nam u srijedu preko Ljubljane isporučiti doze – naveo je te kazao kako ne misli da više postoji problem. Proteinsko cjepivo Novavax, kaže Capak, naručeno je i trebalo bi doći krajem siječnja ili početkom veljače, no točne informacije još uvijek nisu poznate.

Izvor: Dnevnik.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika