Odobrena prva sredstava LAG-u Barun Trenk nakon revitalizacije: 1,9 milijuna eura za novo programsko razdoblje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Lokalna akcijska grupa Barun Trenk potpisala je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ugovor o financiranju za provedbu intervencije 77.06. “Potpora LEADER (CLLD) pristupu” iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.–2027. vrijedan 1.904.195,65 eura – prenosi Požeško-slavonska županija.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a ugovore o financiranju odabranim LAG-ovima uručili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić.

U ime LAG-a Barun Trenk ugovor je preuzela predsjednica Jelena Ferdebar Hak. Podsjetimo, LAG Barun Trenk obuhvaća područje gradova Požege, Pleternice i Kutjeva te općina Jakšić, Kaptol, Velika i Brestovac.

– Zadovoljstvo mi je bilo uručiti važne ugovore iz Strateškog plana RH ukupne vrijednosti 102,9 milijuna eura za provedbu projekata 56 lokalnih akcijskih grupa. Odabrani LAG-ovi za razdoblje 2023.-2027. obuhvaćaju čak 2.410.992 stanovnika, 54.730,23 km² površine RH te će provesti oko 355 natječaja, a između ostalog planira se modernizacija 988 poljoprivrednih gospodarstva i digitalizacija njih 262, kao i ulaganja u proizvodnju obnovljive energije – izjavila je ministrica Vučković.

Za provedbu Lokalne razvojne strategije unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. –2027. godine odabrani su i LAG Posavina kojoj pripada Općina Čaglin te Lokalna akcijska grupa Zeleni trokut, kojoj pripadaju gradovi Pakrac i Lipik. LAG-u Posavina i LAG-u Zeleni trokut odobreno je financiranje provedbe Lokalne razvoje strategije u pojedinačnim iznosima od 1,89 milijuna eura, a čime će subjekti s područja svih jedinica lokalne samouprave Požeško-slavonske županije imati priliku financirati svoje projekte.

U sklopu provedbe odobrenih Lokalnih razvojnih strategija za razdoblje 2023.-2027. financirat će se projekti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jedinica lokalne samouprave, udruga, zadruga, javnih ustanova te fizičkih i pravnih osoba, a provedbom strategije direktno će se promicati zapošljavanje, rodna ravnopravnost, sudjelovanje žena u poljoprivredi, socijalna uključenost i lokalni razvoj u ruralnim područjima te kružno biogospodarstvo i održivo šumarstvo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *