Održan je drugi Okrugli stol u sklopu projekta “Mojih 5 kvadrata”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Dana 5. prosinca 2023. godine održan je drugi Okrugli stol u Shon Blick u Vetovu, Doma za odrasle osobe Ljeskovica u sklopu projekta „Mojih 5 kvadrata“.

Okrugli stol je održan kao projektna aktivnost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca. Obilježavanje tog datuma seže od 1992. godine kada je postavljen cilj postizanja boljeg razumijevanja problema s invaliditetom u široj društvenoj zajednici te ostvarivanje svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju.

Okrugli stol je otvorila ravnateljica Doma, Rada Matoš dipl.soc radnik, uvodnim pozdravom svim okupljenima, te izrazila zadovoljstvo uspjehom svega što je se postiglo u zadnje nepune tri godine s novom uslugom – organizirano stanovanje.

Program je nastavljen izlaganjem Hrvatskog saveza osoba sa intelektualnim teškoćama gdje su istakli da u društvu osobe s invaliditetom se shvaćaju kao problem, te se kao osnovna zadaća društva ogleda u tome da pojedinca stavi u centar odlučivanja pri donošenju odluka, koje se odnose na njega, te što je još najvažnije, smještava se problem izvan osobe, u društvo.

Osnovna ideja je im bila da svim zainteresiranim osvijesti da oštećenje koje objektivno postoji ne treba negirati, ali da ni ono ne umanjuje vrijednost osobe kao ljudskog bića. Ono što osobe s invaliditetom isključuje iz društva su neznanje, predrasude i strahovi koji prevladavaju u tom društvu. Poštivanje različitosti, ljudskih prava bez diskriminacije, te zajedništvo su vrijednosti koje društvo treba usvojiti kao principe djelovanja.

Poseban značaj okruglom stolu doprinio je panel intervju korisnika koji koriste uslugu organiziranog stanovanja, gdje su naglasili da su razvili individualne interese i načine komuniciranja sa zajednicom, za razliku od dobro strukturiranih uvjeta života koje su imali u ustanovi.
Zapravo su poručili da oni žele živjeti onako kao što i mi svi želimo.

Na okruglom stolu prisustvovali su: ispred Požeško –slavonske županije pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sandra Sekulić Pojer, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasminka Antunović, predsjednica Upravnoga vijeća Ružica Alaber, pomoćnik ravnatelja ispred agencije Panora – Regionalnoga koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Anton Devčić, voditeljica projekta Ivana Orban, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama, Ozren Catela, ravnatelj Zavoda za socijalni rad područnog ureda Požega, Vjekoslav Potočanac, ravnatelji domova za odrasle osobe sa suradnicima, Borova, Lobor – grad te Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za pružanje usluga u zajednici JA kao i TI, Osijek, ravnateljica Medicinske škole Osijek Sanja Dravinski i ravnateljica OŠ Stjepana Radića Čaglin, Slađana Švajda.

Sadržaj objavljenog teksta isključiva je odgovornost Domu za odrasle osobe Ljeskovica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *