Održan Simpozij “Sestrinstvo u kriznim stanjima – Lipik 2024.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca te Tjedna Crvenoga križa u Republici Hrvatskoj, u Lipiku je održan simpozij pod nazivom “Sestrinstvo u kriznim stanjima – Lipik 2024”.

Simpozij je dio projekta “PUT HUMANOSTI – Štefanije Papailiopulos – Od volonterke Crvenog križa u Lipiku do nagrade Florence Nightingale”, koji je odobren od Grada Lipika, Hrvatskog Crvenog križa i Toplica Lipik, uz podršku Centra za zdravstvene sustave politike i diplomaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Ljerka Pavković, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata, na samom uvodu istaknula je povezanost Lipičanke Štefanije Papailiopulos rođ. Breitwieser s radom profesora Andrije Štampara, rođenog u Brodskom Drenovcu i Higijenskog zavoda/Škole narodnog zdravlja. Naglasak je stavila na brigu za čovjeka kao temeljnu odrednicu društva, naglašavajući da je zdravlje pojedinca ključno za društveni napredak.

U ime domaćina, obratio se Goran Pušćenik, ravnatelj Toplica Lipik, a Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana istaknuo je pak važnost sestrinstva, zahvalivši svim medicinskim djelatnicima na njihovom nesebičnom doprinosu.

Gradonačelnik je izrazio ponos što je tako značajna ličnost poput Štefanije Papailiopulos rođ. Breitwieser podrijetlom iz Lipika, ističući njezinu iznimnu predanost humanosti i brizi za druge. Također, podsjetio je na završetak obnove njenog doma u Lipiku, poznatijeg kao Vila Zinke, odnosno Vila Breitwieser, a koji će u budućnosti nositi naziv Vila dobre vode.

– Istaknuto mjesto u Vili dobre vode bit će posvećeno sestri Štefaniji kao izvoru inspiracije budućim generacijama za humanost i sve vrijednosti koje uz to idu – naglasio je Kasana.

Zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, podsjetio je na osnovna načela Crvenog križa poput humanosti i univerzalnosti koja je davno postavio Henry Dunant, istaknuvši važnost prakticiranja tih načela u svakodnevnom životu.

– Vjerujem da postoji prostor za unaprjeđenje našeg rada i svijesti o problemima s kojima se svakodnevno susrećemo, a isto tako znam da bi ovaj simpozij trebao rezultirati zaključcima koji će upravo ići u tom smjeru – istaknuo je Troha.

Na simpoziju je sudjelovao i Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, koji je izrazio zadovoljstvo svojim boravkom u Lipiku te zahvalio Ljerki Pavković na njezinoj predanosti očuvanju povijesti sestrinstva.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, prim. Josip Jelić, dr. med., zahvalio je svim sudionicima, posebno ističući medicinske sestre u kriznim situacijama, naglasivši važnost povijesti zdravstvene pismenosti.

– Kao narod, s jedne strane, iznimno smo pismeni, ali s druge strane, često nedovoljno razumijemo što činiti i ne ponašamo se odgovorno. Ključ je preventivno djelovanje kao zajednica, uz važnost slušanja djelatnika javnog zdravstva. Svatko od nas nosi osobnu odgovornost u odricanju od nezdravih navika – rekao je Jelić.

Na simpoziju su govorile i dr. sc. Snježana Ivčić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti/Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju na temu “Veze Hrvatskog Crvenog križa i razvoja zdravstvene njege u kući” te Sanda Franković, bacc. med. techn., profesorica sociologije iz Škole za medicinske sestre Mlinarska, Zagreb i Snježana Mirilović, mag. med. techn. iz Opće bolnice Karlovac, na temu “Sestro, dođite opet. Mi vas čekamo, mi vas trebamo”.

Događaju je prisustvovala i Jasminka Usmiani, unuka Štefanije Papailiopulos, u pratnji svojih sinova, Štefanijinih praunuka Jureta i Frana. Izrazila je zadovoljstvo što je prvi put posjetila Lipik te je istaknula kako je počašćena što se ovom prigodom promiče važna uloga njene bake u izgradnji hrvatskog zdravstva.

Nakon simpozija uslijedila je interpretacijska šetnja “Čarolija dobre vode” koja je istaknula životnu priču sestre Štefanije u povijesnom perivoju Toplica Lipik.

Tekst i foto: Požeško-slavonska županija / Lipički Compas

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)