Održana 20. dodjela nagrada u sklopu programa Najčitatelj 2023.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Jubilarna 20. dodjela nagrada korisnicima Gradske knjižnice Požega u sklopu programa Najčitatelj 2023. održala se u petak, 15. prosinca, na Galeriji svjetlosti. Zahvaljujući toj svečanosti, Gradska knjižnica Požega nagrađuje svoje najvjernije čitatelje te ujedno potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi. Ovogodišnjoj dodjeli prisustvovao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić koji je uručio nagradu najmlađem aktivnom korisniku knjižnice – prenosi Grad Požega.

Dodjela nagrada započela je s najmlađim čitateljima, pa je tako među Najčitateljima Dječjeg odjela nagrađeno petkorisnika. Erik Trlaić član je Knjižnice gotovo od rođenja i već godinu dana očarava ga svijet riječi i slikovnica, zbog čega je zaslužio titulu Najmlađeg aktivnog korisnika. Dobitnik nagrade u kategorijiNajpredškolac, Leo Polić, također je zavolio knjige od svoje najranije dobi. U svojojKnjižnici voli sudjelovati uPričaonici, a među omiljenim mu je hobijima slaganje Lego-setova, pa redovito prisustvuje Lego-maratonima. 

Među školskim uzrastom od prvog do četvrtog razreda za najčitateljicu izabrana je učenica Klara Škoda, koja je pročitala sve knjige Sanje Pilić i Sanje Polak te pustolovne romane Pet prijatelja. Dolazeći u Gradsku knjižnicu Požega,sa sobom rado dovodi i svoju sestru Petru, a jedina je stvar za kojom žali nedostatak slobodnog vremena kako bi mogla provoditi više trenutaka u svojoj Knjižnici. 

OsnovnoškolkaSara Nedić dobitnica je nagrade Najčitateljškolskog uzrasta od petog do osmog razreda. Ta istaknuta čitateljica članica je Čitateljskog kluba Čita, aktivna je sudionica u ljetnim aktivnostima i nekoliko Lego-maratona te pobjednica Maratona u slaganju puzzli na Dječjem odjelu.

NajčitateljicaizNacionalnog kviza za poticanje čitanja, koji Dječji odjel provodi u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, zove se Petra Šubara. Ta entuzijastična promicateljica čitanja u Volonterskom klubu škole upoznaje djecu od prvog do četvrtog razreda sa svijetom knjiga te avanturama i pustolovinama koje knjige donose. 

U kategoriji NajčitateljOdjela književnosti nagrađene su dvije korisnice. Anita Miličićističe kako se u svojoj Knjižnici osjeća kao kod kuće, a lijepa i moderna Gradska knjižnicaPožega s uvijek ljubaznim i susretljivim djelatnicima pruža joj pravo zadovoljstvo. Da knjiga nije samo predmet, već vjerni prijatelj koji uvijek „govori“nešto novo, smatra i Katarina Švajcer, također Najčitateljica Odjela književnosti. 

Znanstveni i studijski odjel na kojem mnogi korisnici uče i pišu stručne radove gotovo je svakodnevno mjesto boravka Barbare Kovačić, najčitateljice spomenutog odjela i studenticetreće godine Enogastronomije na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi. Osim što marljivo uči, s osmijehom na licu uvijek rado s djelatnicama Odjela prokomentira što trenutačno istražuje iz područja enogastronomije, pa je učenje uzajamno. Drugi jeNajčitateljZnanstvenog i studijskog odjelaLuka Vrkljan, samozatajni član Knjižnice koji se prostorom 

Odjela voli koristiti za učenje, ali i za uživanje u čitanju putopisa ili istraživanju geografskih karata. 

Odjel za mlade i multimediju u Gradskoj knjižnici Požega omiljeno je mjesto za brojne gamere među kojima se ističe Stjepan Đurić, 11-godišnjak koji je učlanjen u Knjižnicu gotovo od rođenja. Taj Najčitatelj Odjela za mlade i multimediju vrlo rado pomaže ostalim korisnicima ako zapnu s postavkama računala i igraćih konzola, član je Lego-kluba za osnovnoškolce te voli čitati lektire i knjige o sportu. 

U kategoriji Najkorisnici Dnevnog boravka za mlade titulu su odnijela dvojica braće, Marko i Josip Antonio Kovačević. Svojim dolaskom u Knjižnicu svima uvijek izmame osmijeh na lice, a u Dnevnom boravku rado provode vrijeme gledajući filmove, od kojih samo rijetke još nisu pogledali. 

Knjižnica nije zaboravila ni online korisnike, pa je u kategoriji Najčitatelj e-knjige nagradu odnijela Antonija Matijević, koja je, osim čitateljskog, u Knjižnici stekla i volonterski staž jer je bila prva volonterka u Knjižničnom stacionaru Velika. Tamo jeta učiteljica engleskog jezika,uz knjižnične poslove, održavala i radionice engleskog jezika za predškolce. 

U kategoriji Najvjernijikorisnik nagrađena je Slavica Budić, korisnica koja je vjerna članica Knjižnice još od davne 1985. godine. Ta profesorica hrvatskog jezika sasvim zasluženo u mirovini uživa u pisanoj riječi, pa štivo najčešće posuđuje na Odjelu književnosti.

NajsuradnicesuKnjižnice u 2023. godiniKornelija Marks i Andrijana Nemet-Kosijer. Kornelija Marks suradnju s Knjižnicom ostvarila je u književnoj manifestacijiPovratak u Zlatnu dolinu kojom Knjižnica promovira život i stvaralaštvo požeške književnice Zlate Kolarić-Kišur. Druga nagrađena Najsuradnica Knjižnice Andrijana Nemet-Kosijerprofesorica je hrvatskog jezika u Gimnaziji Matija Mesić u Slavonskom Brodu. Iako je iz drugog grada, u aktivnosti Gradske knjižnice Požega redovito uključuje svoje učenike, a svojim je angažmanom na osobit način podržala projekt Čitam. snimanjemvideopreporuka za čitanje te sudjelovanjem na književnoj tribini i Festivalu dobre preporuke. 

U kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom ove godine nagrada je pripala Udruzi GFR Film-video. Suradnja s tom udrugom iznjedrila je literarni natječaj Jednominutna pričau kojem je sudjelovalo 214 autora iz cijele Hrvatske s ukupno 401 jednominutnom pričom, kao i istoimeni festival. 

Gradska knjižnica Požega kao treći životni prostor mjesto je u kojem čitave obitelji pronalaze nešto za sebe. Među njima je i obitelj Paulić, Miroslav, Katarina, Julijana i najmlađi član Iskon, koji su uključeni u brojne aktivnosti i programe Knjižnice,zbog čega su zasluženo odnijeli ovogodišnju titulu Najobitelj. 

Svim najčitateljima uručena su priznanja i prigodne nagrade te im je osigurano besplatno jednogodišnje članstvo u Knjižnici.

Foto: Laganini FM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *