Održana 3. Međunarodna konferencija „Baština u funkciji turizma“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Grad Pleternica u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i partnerima: Grad Pakrac, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Javna ustanova Pleternica uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije provode projekt razvoja „Svijet graševine“ (Spahijski podrum u Pakracu, Muzej bećarca u Pleternici i brendiranje kao destinacija vinskog i kulturnog turizma). U sklopu navedenog projekta, u IC Terra Panonica, uz nazočnost brojnih uvaženih gostiju održana je 3. Međunarodna konferencija na temu kulturne baštine – „Baština u funkciji turizma“ – prenosi Požeško-slavonska županija.

Na samome početku konferencije u ime Požeško-slavonske županije sve prisutne pozdravio je zamjenik županice Ferdinand Troha koji je iskazao zadovoljstvo što su se u Gradu Pleternici okupili važni ljudi iz struke.

„Mogu reći da smo ponosni što je ovdje na 3. Međunarodnoj konferenciji gdje mi promoviramo projekt „Svijet graševine“ uistinu krema struke. Osobito mi je zadovoljstvo svjedočiti ovome događaju. Županija daje punu podršku da se baština očuva i stavi u funkciju turizma i promocije našeg kraja i da bude dio našeg identiteta.“ – rekao je zamjenik Troha.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić u svome obraćanju prisutnima istaknula je kako na konferenciji sudjeluje niz vrsnih predavača, a osim toga, u Gradu Pleternici boravit će i turistički agenti koji će uz Pleternicu posjetiti i Požegu, gdje će im biti prezentiran sav sadržaj koji se kod nas nudi.

„Mi gradimo naše zgrade putem europskih projekata, a tim zajedništvom okupljamo naše udruge i stručnjake koji će nam pomoći da te zgrade stavimo u funkciju turizma. Danas na jedan poseban način želimo poslušati struku i njihove prijedloge da nam kažu kako unaprijediti ono što radimo. Našim gostima iz drugih krajeva u Pleternici, naravno kao ključni okidač, želimo prikazati naš najvažniji turistički projekt – Muzej bećarca, projekt kojeg želimo staviti na turističku kartu svih posjeta. Isto tako želimo da sve agencije i posjetitelji u Zlatnoj dolini dožive jedan divan boravak i slavonsku dušu koju prenosimo na svakoga tko nas posjeti.“ – rekla je gradonačelnica Šarić.

Vlatka Lemić, profesorica Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica ICARUS Hrvatska rekla je kako je ICARUS najveći međunarodni konzorcij u Europi koji okuplja oko 200 ustanova iz svijeta baštine, ali također iz akademske i znanstvene zajednice.

„Vodimo jako puno projekata. Konkretno, ovdje će danas biti govora o našim iskustvima kroz projekte „Kreativne Europe“ koji su namijenjeni upravo tome da se baštinske ustanove predstave široj javnosti te da uključe publiku u različite programe. Naša suradnja s kolegama iz Pleternice započela je prošle godine kad smo ovdje imali Međunarodni skup „7. Dani ICARUS-a“, koji je bio posvećen inovativnim načinima predstavljanja baštine.“ – rekla je Vlatka Lemić te istaknula kako se nada nastavku suradnje jer su interpretacijski centri nešto što se u Hrvatskoj još razvija, a vani je to puno šire.

„Uvijek ima mogućnosti da se nekako pokaže što je inovativno negdje, jer ova tema od graševine do bećarca je nešto što je dio naše hrvatske baštine. Kroz aktivnosti koje radimo želimo naše domaće stručnjake povezati s onima vani. Nama je jako važno pozvati ljude da dođu vidjeti što mi imamo, da to međusobno povežemo. Jedan od ciljeva zašto idemo po ovakvim sredinama je upravo taj da se predstavimo stručnoj i znanstvenoj javnosti te da i nadalje zajednički radimo i dovedemo novu publiku koja će ovakve priče širiti dalje.“ – istaknula je Vlatka Lemić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)