Održana konferencija projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U prostorijama Hrvatske gospodarske komore održana je konferencija projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Požega. Završeni su radovi prve faze projekta, odnosno izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacijskih mreža, te su započeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Požega.

Konferenciji su prisustvovali Anto Bekić, direktor Tekije d.o.o., dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik Grada Požege, Antonija Jozić, županica Požeško – slavonske županije, Zoran Đurković, direktor Hrvatskih voda sa svojim zamjenikom Damirom Vukmirićem, predstavnici općina kao partneri na projektu, te predstavnici izvođača radova i nadzora.

O projektu, realiziranim i nadolazećim aktivnostima govorio je direktor Tekije, Anto Bekić.

  • Izuzetno je lijepo danas imati mogućnost predstaviti vam jedan ozbiljan i veliki projekt koji je došao do samoga kraja u svojoj prvoj sastavnici, mreži vodovoda i kanalizacije. Neizostavna je tu bila pomoć Hrvatskih voda i svakako bih izdvojio zamjenika Vukmirića koji je svojim osebujnim pristupom ohrabrio sve sudionike u ovom projektu da se ide pri kraju i da ga se dovede do ove točke. Također, zahvala generalnom direktoru Zoranu Đurokoviću na pruženoj pomoći. Zahvaljujem i medijima koji su uvijek znali ukazati kad nešto nije bilo dobro i kada se nešto predugo čekalo. Svjesni smo da nije sve uvijek savršeno, ali uspjeli smo doći do kraja. – rekao je direktor Bekić.

U ime Grada Požege svoje zadovoljstvo realizacijom ovako važnog i dugo iščekivanog projekta izrazio je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

  • Iz svega je vidljivo i što to predstavlja za Požegu i njene građane. Naime, ovo je najveći projekt u komunalnoj infrastrukturi u posljednjih nekoliko stoljeća. Njegov je značaj najviše u tome jer je temelj za stvaranje uvjeta zdravog života u jednoj zajednici. Bez ovoga, sve drugo može biti samo neka zakrpa, ovo je skupi temelj, zato ga nije lako ni napraviti. Ovim je Požega dobila priliku za jedan brži razvoj prema suvremenim standardima življenja u ovakvim sredinama. Meni preostaje u ime svih stanovnika Požeštine zahvaliti se onima koji su doprinijeli, svatko na svoj način, tome da ovaj projekt započne te na kraju i završi. Zaboravi se nekad da svi koji imaju priliku sudjelovati u ovakvim projektima, ozbiljno i odgovorno odrade svoj posao. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer su bili alfa i omega ovog projekta. Također i županici Jozić jer su županijske službe uvijek brzo odradile dio oko izdavanja građevinskih dozvola kad je trebalo. Naravno nezaobilazna je tu tvrtka Tekija, koja je od samog početka bila doista oslonac na terenu. Zahvaljujem i svom prethodniku koji je 2017. godine potpisao ovaj ugovor i zajedno sa svojim timom u samim počecima dao ogroman doprinos ovom projektu. – rekao je gradonačelnik Glavić.

Zahvalu u ime svih žitelj Požeško – slavonske županije uputila je županica Antonija Jozić.

  • Čestitam svima na uspješno realiziranom projektu u ovoj fazi, u nadi da će preostala faza, izgradnja pročistača otpadnih voda biti završena u onim rokovima kako je to ugovorom i definirano. Ovo je jedna od aglomeracija koje se provode na području naše županije, provodimo i projekte na području aglomeracije Pleternica, gradova Pakraca i Lipika, a nadamo se i skorašnjem početku radova na aglomeraciji Kutjevo-Velika te se zahvaljujem Hrvatskim vodama na svakoj podršci koju smo dobivali dugi niz godina. Ovo su strateški projekti, projekti temeljne infrastrukture naše županije i treba puno vremena za realizaciju, jer takvi veliki projekti ne mogu se realizirati u kratkom roku. – istaknula je županica.

U ime Hrvatskih voda obratio se generalni direktor Zoran Đuroković.

  • Iskorištena je jedna velika šansa koju je dala Vlada RH gdje smo imali mogućnost korištenja europskih sredstava koja su ovdje na razini oko 70 posto, 25 posto financirala je Vlada RH putem Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, a 5,5 posto financirali su građani Požeštine. Posebno me raduje vaša spremnost i suradnja sa županijom, gradovima i općinama, kao i sa tvrtkom Tekija. Gradonačelnik Požege sada može pozvati građane da iskoriste ove mogućnosti, da se priključe na javne sustave odvodnje, a što vjerujem da će i učiniti. Rijeka Orljava nam u budućnosti treba biti čišća nego što je ikad bila. – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nakon održane konferencije uslijedio je obilazak gradilišta na Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u Vidovcima.

Podsjetimo, Aglomeracija u Požegi provodi se od 2017. godine, a u tom razdoblju rekonstruirano je 11.006 m kanalizacijskih kolektora te 1059 kućnih priključaka na području grada Požege, izgrađen je magistralni vodovod Velika – Požega u duljini 14.792 m i 23 DMA okna za nadzor gubitaka. Izgrađena je i nova kanalizacijska mreža naselja Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac. Ovi radovi obuhvatili su izgradnju 19.983 m kanalizacijskih kolektora, 8 crpnih stanica i 485 kućnih priključaka. Uz to je nabavljena oprema za održavanje sustava odvodnje. Projektni partneri s lokalne razine su Grad Požega, Općina Velika i Općina Brestovac, korisnik i investitor projekta je Tekija d.o.o., a njegova ukupna vrijednost iznosi 217.477.781,13 HRK s PDV-om, a od toga je EU sredstava 124.444.841,93 HRK bez PDV-a.

Radove na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacijskih mreža izvele su tvrtke Koming d.o.o. iz Koprivnice, Promet građenje d.o.o. iz Požege i Niskogradnja Marijanović d.o.o. iz Kaptola.

Izvor: Grad Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *