Održana početna konferencija projekta Klub za mlade „Vallis Humanum“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Udruga Humanum, u partnerstvu sa Studentskim centrom, u okviru javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga usmjerenih mladima, provodi projekt pod nazivom „Klub za mlade Vallis Humanum“. Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade iz financijskih sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske, Programa: „Unaprjeđenje roditeljstva i podrška mladima inkorporiran u prioritetno područje P.2.b. Savjetovanje i informiranje mladih, organizacija slobodnog vremena mladih putem klubova za mlade“ i to u iznosu od 100 tisuća kuna.

Početna konferencija projekta, čija je voditeljica Nikolina Grbavac, održana je u prostoru Studentskog centra u Požegi.

– Naša je zadaća osigurati mladima prostor u kojemu će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. Naime, participacija je mladih u javnoj sferi života iznimno niska, a tom podatku u prilog ide i činjenica da su mladi prethodne dvije godine bili specifično pogođeni raznim epidemiološkim mjerama. Zatvaranje škola i fakulteta otežalo je mladima pristup obrazovanju, a može se reći da su mladi i pomalo stigmatizirani, s obzirom na to da se na njih često gledalo kao na skupinu odgovornu za potencijalno širenje zaraze te pobolijevanje starijih osoba u društvu. – rekla je voditeljica.

Cilj projekta je tijekom dvanaest mjeseci pomoći mladima na putu do ostvarenja njihova puna potencijala, pomoći pri razvoju njihovih osobnih i profesionalnih vještina te pomoć pri učenju i osobnu rastu. Također se želi povećati aktivnost mladih na području naše županije kako bi i oni sami sudjelovali u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja i društva u kojemu žele živjeti. Nadalje, projektom se želi potaknuti učenike srednjih škola te mlade u dobi od 15 do 30 godina, njih najmanje sto, da postanu aktivni sudionici društva kroz informiranje, neformalno obrazovanje te lokalni, građanski i volonterski aktivizam. Projekt predviđa rad s mladima temeljen na tri ključna elementa: usmjeren je na mlade, riječ je o prostoru izvan formalnog obrazovanja te je sudjelovanje u aktivnostima rada s mladima dobrovoljno, predstavlja planiran i organiziran proces osnaživanja mladih za osobni rast i razvoj, izgradnju međuljudskih odnosa te uključivanje i aktivno sudjelovanje u društvu.

– Naša je zadaća osigurati mladima prostor u kojemu će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. Naime, ovaj će projekt Udruga Humanum provesti s partnerom, a riječ je o Studentskom centru Požega. Udruga Humanum raspolaže ljudskim resursima, a, s druge strane, Studentski centar Požega omogućit će kvalitetan, izvrsno opremljen prostor u novoizgrađenu studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi. – dodala je voditeljica.

S pretpostavkom da mladi žele biti aktivni, žele sudjelovati i u potpunosti pripadati sredini u kojoj žive, tijekom ovoga projekta, kroz različite radionice i aktivnosti, osigurat će se mladima prilika za dodatnu afirmaciju u društvu te priliku za osobnu nadogradnju, rast i razvoj. U skladu s tim, mladi će moći sudjelovati na različitim radionicama, poput radionica o spolnom zdravlju i spolnim pravima te stereotipima o spolnosti, radionica Foto-video facilitacija, slikarske radionice, radionice iz područja volonterizma i brojne druge.

Predsjednica Udruge Humanum Ivana Šag zahvalila je timu djelatnika Udruge koji su svojim radom osigurali realizaciju projekta, a početnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević.

– Moram čestiti na jednom izvrsno vođenom i pripremljenom projektom. S ovoliko malo sredstava, stotinjak tisuća kuna, donose novu vrijednost. Grad Požega podržava poticanje mladih ljudi u društvenom životu lokalne zajednice. Naravno da ih treba ohrabriti i obučiti životu, ni jedan formalni obrazovni program ne sprema čovjeka na život. Rezultati će se vidjeti za godinu dana, a onda ćemo tek vidjeti što je revolucionarno napravljeno. – rekao je Miličević.

Po završetku projekta cilj je osnovati svojevrsni centar za mlade u kojemu će mladi učiti, djelovati te pozitivno utjecati na okruženje u kojemu se nalaze. Također, nadamo se bogatijim sadržajima za mlade na razini lokalne zajednice, ali i povećanju broja mladih koji žele biti društveno aktivni te onih koji će cijeniti vrijednost neformalnoga obrazovanja i volonterskoga rada bez potenciranja vlastite koristi – prenosi Grad Požega.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika