Održana predavanja učenicima i roditeljima na temu vršnjačkog nasilja i nasilja na internetu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U utorak 7. ožujka 2023. u Osnovnoj školi Dragutina Lermana u Brestovcu za učenike petih do osmih razreda održano je predavanje „Vršnjačko nasilje s naglaskom na nasilje na internetu i izazovi za učenike i roditelje“. Također je navedeno predavanje održano i za roditelje učenika četvrtog razreda u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića u Požegi. Predavanje su održali Sonja Paprić iz Obiteljskog centra i Goran Matijević, policijski službenik za nadzor i planiranje PU požeško-slavonske.

Učenici i roditelji su tijekom predavanja upoznati s vrstama i obilježjima vršnjačkog nasilja, a posebice elektroničkog nasilja cyberbullyng te su upoznati kada i kako „zabava i šala“ prelaze u vršnjačko nasilje, a u pojedinim slučajevima i u kaznena djela, odnosno da za ponašanja na mrežama vrijede ista pravila kao i u stvarnom svijetu.

Roditelji su također upoznati s pravima, dužnostima i odgovornostima propisanim u Obiteljskom zakonu koje se odnose na skrb o djeci, posebice u kontekstu prevencije vršnjačkog nasilja i nasilja na mrežama te im je ukazano na odredbe članka 95. Obiteljskog zakona koji uz ostale propisuje da roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti.

Tijekom predavanja učenicima i roditeljima ukazano je kako se zaštiti od nasilja, ali i kako ga ne činiti, odnosno kako rješavati eventualne konflikte koji nastaju u školi i izvan nje – prenosi PU požeško-slavonska.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *