Održana promocija knjiga prof.dr.sc.Josipa Fajdića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice i Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi posljednje su dvije u nizu knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića koje su predstavljene sinoć u Županijskoj vijećnici. Uz samoga autora, ova važna književna djela predstavili su prof.dr.sc. Mihaela Markovac, recenzentica obiju knjiga, prof.dr.sc. Borislav Miličević, recenzent knjige Ličani u Slavoniji, te prof. Vinko Tadić kao recenzent knjige Ličani i/ili Slavonci, dok je je prof.dr.sc. Željko Glavić moderirao predstavljanje te govorio o autoru, čiji znanstveni interes se ne potvrđuje samo kroz liječničku karijeru, već i neumorni rad ukoričen u knjige, te na području kulture, kao dugogodišnji predsjednik Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ – prenosi Grad Požega.

– Požega se dugi niz godina ponosi zavičajnim udrugama među kojima Vila Velebita zauzima jedno posebno mjesto po svojoj aktivnosti i njezinom kontinuitetu. Uvijek mora biti netko tko vodi, tko određuje smjer, diktira ritam, a to je ovih 25 godina bio predsjednik Udruge prof Fajdić. Brojne su izložbe, kolonije, književne večeri i druga kulturna događanja kroz ovih 25 godina bila u Požegi u organizaciji Vile Velebita. Brojni kulturni djelatnici, znanstvenici dolazili su ovdje kao gosti Udruge i time obogatili kulturni i znanstveni život Požege, svatko na svoj način. Jasno da je Grad Požega pružao potporu radu Vile Velebita i mogu reći da će to tako biti i dalje jer Požega nije bogata samo zbog svoje kulturno – povijesne baštine, bogata je zbog ljudi, zbog udruga koje njeguju običaje sredina iz kojih su došli živjeti ovdje. To je jedno bogatstvo kojeg se Požega, siguran sam, neće odreći. – kazao je dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege.

Prema riječima recenzentice prof. Mihaele Markovac, književni opus dr. Josipa Fajdića može se podijeliti u dvije skupine, prvi dio odnosi se na znanstveno – stručnu literaturu, kao rezultat liječničke karijere i znanstvenog rada, dok se drugi dio odnosi na ličko – slavonsku tematiku kojom se autor bavi već duže vrijeme.

– Tako autor unazad nekoliko godina kroz svoja djela intenzivno i vrlo detaljno progovara o različitim aspektima ličkog zavičaja, kao i ličko – slavonskim poveznicama. Kao vrsni poznavatelj Like, dr. Fajdić je izdao nekoliko knjiga u kojima se može iščitati njegova ljubav prema kraju u kojem je rođen i odrastao. Međutim, kao netko tko je skoro svoj cijeli radni i životni vijek proveo u Požegi, znakovito je u svojim novijim djelima povezao Liku i Slavoniju i rezultat su autorove posljednje dvije knjige koje danas predstavljamo. – rekla je prof Markovac.

Prema riječima prof. Vinka Tadića, knjiga Ličani i/li Slavonci: tragovi i poveznice ponajprije je važno onima kojih se neposredno tiče, ali i svim potomcima i prijateljima spomenutim u ovom važnom djelu. Namijenjena je svima zainteresiranima za povijest Like i Slavonije, ali i ljudima koji na stručnoj i znanstvenoj razini izučavaju ta dva dijela Hrvatske.

Svoje impresije knjigom Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi iznio je njezin recenzent prof. dr.sc. Borislav Miličević.

– Kada sam taj materijal dobio u ruke i počeo ga čitati moram priznati da sam ostao bez daha i shvatio da to nije samo monografija 25 godina jednog društva u našem gradu. Čitajući sam shvatio da je dr. Fajdić izniman intelektualac, lokalpatriot i ugledni član požeške zajednice Ličana koji nam je podario jedno iznimno djelo. – rekao je prof. Miličević.

Na samom kraju, na svoja se djela osvrnuo i sam autor, prof.dr.sc. Josip Fajdić.

– Knjige sadržajno predstavljaju personalizirani opis raseljene Like, i to ne bilo kuda, već Like raseljene u Slavoniju. Ličani su se kroz povijest raseljavali ne samo u područje današnje Hrvatske i bivše države, nego su se iseljavali i u prekomorske zemlje pa možemo reći da nema mjesta na kugli zemaljskoj gdje Ličana nema. Devedeset posto tih iseljenika su bili ekonomski migranti i da iseljavanja i naseljavanja Slavonije nisu bila ni jednokratna niti jednoznačna i postavlja se pitanje kada i kud su došli. Odgovor je dosta složen, a vremenski ga možemo podijeliti na tri vremenska odjeljka. – rekao je prof. Fajdić.

Promocija je održana pred brojnom publikom te uveličana glazbenim programom kojeg je izveo zbor Vile Velebita.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *