Tribina „Podrška zdravlju djece i mladih“ povodom Svjetskog dana zdravlja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osnovna škola Julija Kempfa organizirala je 8. travnja 2024., povodom Svjetskog dana zdravlja, tribinu pod nazivom „Podrška zdravlju djece i mladih“. Suočeni sa sve većom pojavnošću konzumacije energetskih pića, elektronskih cigareta te ostalih sredstava ovisnosti kod učenika u ranoj dobi, ovom tribinom željeli smo učenike upoznati s njihovom štetnošću i posljedicama koje ostavljaju na zdravlje svakog konzumenta.

Na tribini su sudjelovale tri profesorice biologije i kemije, Mirela Prskavac, Marina Rajnović i ravnateljica škole Kornelija Sabljak, školska psihologinja Silvija Crnković, a posebna gošća tribine bila je prof. dr. sc. Andrea Šimić Klarić, neuropedijatrica iz Opće županijske bolnice u Požegi. Doktorica Šimić Klarić mladima je progovorila o tome kako nastaje ovisnost te kako sredstva ovisnosti utječu na njihovo zdravlje s posebnim naglaskom na kratkoročne i dugoročne učinke korištenja sredstava ovisnosti.

Profesorica Sabljak učenicima je prezentirala rezultate ankete o upotrebi energetskih pića u našoj školi te ih upoznala s štetnošću njihove upotrebe, dok su profesorice Prskavac i Rajnović učenicima govorile o posljedicama upotrebe elektronskih cigareta. Školska psihologinja Crnković s učenicima je razgovarala o utjecaju vršnjaka te vršnjačkom pritisku kao važnom elementu funkcioniranja u razdoblju adolescencije, a koji često može biti rizični faktor za konzumaciju sredstava ovisnosti kao i ulazak u ostala nepoželjna ponašanja tipična za adolescente.
Tribina je bila namijenjena učenicima sedmih i osmih razreda, a održala se u Plavoj dvorani Glazbene škole Požega. Dio radionica za učenike održan je u prostorijama škole.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)