Održano 10. Pokladno jahanje: ”Naša baština se ne može čuvati ako ju vi ne prenosite”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Posebna zahvala i domaćinu i svima vama koji sudjelujete, ne samo domaći, nego i gosti iz susjednih županija koji ste došli. Koji podržavate, prenosite i čuvate baštinu za iduće naraštaje – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice
Tradicionalna manifestacija graničarskog kraja, u koja pripadaju i pleternička naselja Brodski Drenovac, Bučje i Zagrađe gdje se održava Pokladno jahanje župe Bučje, ove je godine doživjelo svoje deseto izdanje u organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica.

Nakon pandemijskih godina kada je ono zbog epidemioloških preporuka bilo otkazano, ponosni vlasnici konja, jahači i svi koji vole tradicionalnu slavonsku baštinu projahali su i provezli se ovim selima graničarskog kraja.

Prilikom otvorenja u dvorištu prvog domaćina Stjepana Matijevića, pleternička gradonačelnica Marija Šarić je istaknula zadovoljstvo nastavkom ove tradicije.

– Dobro došli na područje našeg grada, mi se uvijek trudimo čuvati baštinu, kako kroz projekte, tako kroz naše razne udruge. Ali naša baština se ne može čuvati ako ju vi ne prenosite, ako ju vi ne čuvate na ovaj način. Posebna zahvala i domaćinu i svima vama koji sudjelujete, ne samo domaći, nego i gosti iz susjednih županija koji ste došli. Koji podržavate, prenosite i čuvate baštinu za iduće naraštaje – rekla je Šarić.

Tradicionalna gošća bila je i sadašnja županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić koja je proteklih godina i sama jahanjem u povorci aktivno sudjelovala u manifestaciji.

– Velika zahvala na svemu što činite kako bi običaje Slavonije prenosili mlađim naraštajima, kako bi ponos i diku slavonskog čovjeka čuvali. Pa evo i danas kad budemo šetali kroz župu Bučje na desetom pokladom jahanju. Kao što su i prethodnici rekli, veliko hvala svima koji čuvate naše običaje, to je naš identitet i Hrvatskog čovjeka. Svima želim puno sreće na današnjem pokladnom jahanju, da sve završi kao i svake godine, u redu i miru. Da se nakon prošlogodišnje pauze svi proveselimo zajedno – rekla je Jozić.

Izvor: Grad Pleternica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *