Održano božićno čestitanje djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Djelatnici pet katoličkih škola Požeške biskupije – iz Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, iz Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici i Katoličke osnovne škole u Novskoj – predvođeni svojim ravnateljima okupili su se 23. prosinca 2023. u Odgojno-obrazovnom centru u Požegi na božićno čestitanje s biskupom Antunom Škvorčevićem.

Predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević pozdravio je biskupa Antuna, ravnatelje i sve djelatnike, te je prikazao značajnije događaje u odgojno-obrazovnim ustanovama Požeške biskupije tijekom protekle godine. Zahvalio je biskupu Antunu, osnivaču spomenutih škola, za pažnju koju iskazuje njihovim djelatnicima i učenicima te za brigu oko duhovnih i materijalnih ulaganja kako bi škole imale kvalitetne uvjete. U ime djelatnika katoličkih škola poželio mu je radostan i blagoslovljen Božić.

Zahvalivši predstojniku Žuljeviću i ravnateljima na čestitci, biskup Antun je istaknuo kako je Božić u svojoj jednostavnosti i skromnosti pun velikih poruka. Spomenuo je kako nam Božić ponajprije snažno očituje da je Bog odlučio biti s nama u liku jednog čovjeka, te se tako ostvarilo proroštvo od davnine da će on biti Prisutnost, Emanuel – s nama Bog. Pojavljuje se u liku nemoćnog i krhkog djeteta, svjedočeći kako želi ostvariti svoju prisutnost među nama i zajedništvo s nama putem poniznosti, veličinu u malenosti, moć u slabosti. U tom je izazov Božića! Jer, nastavio je biskup, mi slažemo neku svoju osobnu i zajedničku uglavnom neuspjelu sliku postojanja obrnutim putem, polazeći od sebičnosti, nasilja, očitovanja svoje moći na različite načine, posebno oružjem i ubijanjem drugoga, uspostavljajući društvo u kojem se ne da živjeti, o čemu trenutačno svjedoči i rat u Svetoj Zemlji i Ukrajini, pokolj prije dva dana u Pragu. Biskup je kazao nazočnima kako je beltehemski događaj model i za katoličke škole. Kad djelatnici pristupaju djeci i mladima na način malenosti i poniznosti, ostvaruje se međusobna povezanost, zajedništvo i prisutnost koji izgrađuju, te katoličke škole postaju betlehemske, Isusove škole: Bog i čovjek zajedno. Pozvao ih je da se i ovog Božića zaustave pred malenim djetetom u jaslicama i obnove u vjeri kako je Sin Božji postao čovjekom da bi nam svojom malenošću podario veličinu, svojom slabošću moć, obdario radošću i nadom te da ga u tom nasljedujemo. Čestitao im je Božić i poželio u novoj godini Božji blagoslov u služenju mladim naraštajima.

Potom su ravnatelji škola s predstavnicima biskupu uručili simbolične božićne poklone koje su priredili zajedno s učenicima i njihovim roditeljima. Susret je nastavljen uz prigodni domjenak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)