Održano božićno čestitanje djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Djelatnici pet katoličkih škola Požeške biskupije – iz Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi, iz Katoličke osnovne škole i Katoličke klasične gimnazije u Virovitici i Katoličke osnovne škole u Novskoj – predvođeni svojim ravnateljima okupili su se 23. prosinca 2023. u Odgojno-obrazovnom centru u Požegi na božićno čestitanje s biskupom Antunom Škvorčevićem.

Predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević pozdravio je biskupa Antuna, ravnatelje i sve djelatnike, te je prikazao značajnije događaje u odgojno-obrazovnim ustanovama Požeške biskupije tijekom protekle godine. Zahvalio je biskupu Antunu, osnivaču spomenutih škola, za pažnju koju iskazuje njihovim djelatnicima i učenicima te za brigu oko duhovnih i materijalnih ulaganja kako bi škole imale kvalitetne uvjete. U ime djelatnika katoličkih škola poželio mu je radostan i blagoslovljen Božić.

Zahvalivši predstojniku Žuljeviću i ravnateljima na čestitci, biskup Antun je istaknuo kako je Božić u svojoj jednostavnosti i skromnosti pun velikih poruka. Spomenuo je kako nam Božić ponajprije snažno očituje da je Bog odlučio biti s nama u liku jednog čovjeka, te se tako ostvarilo proroštvo od davnine da će on biti Prisutnost, Emanuel – s nama Bog. Pojavljuje se u liku nemoćnog i krhkog djeteta, svjedočeći kako želi ostvariti svoju prisutnost među nama i zajedništvo s nama putem poniznosti, veličinu u malenosti, moć u slabosti. U tom je izazov Božića! Jer, nastavio je biskup, mi slažemo neku svoju osobnu i zajedničku uglavnom neuspjelu sliku postojanja obrnutim putem, polazeći od sebičnosti, nasilja, očitovanja svoje moći na različite načine, posebno oružjem i ubijanjem drugoga, uspostavljajući društvo u kojem se ne da živjeti, o čemu trenutačno svjedoči i rat u Svetoj Zemlji i Ukrajini, pokolj prije dva dana u Pragu. Biskup je kazao nazočnima kako je beltehemski događaj model i za katoličke škole. Kad djelatnici pristupaju djeci i mladima na način malenosti i poniznosti, ostvaruje se međusobna povezanost, zajedništvo i prisutnost koji izgrađuju, te katoličke škole postaju betlehemske, Isusove škole: Bog i čovjek zajedno. Pozvao ih je da se i ovog Božića zaustave pred malenim djetetom u jaslicama i obnove u vjeri kako je Sin Božji postao čovjekom da bi nam svojom malenošću podario veličinu, svojom slabošću moć, obdario radošću i nadom te da ga u tom nasljedujemo. Čestitao im je Božić i poželio u novoj godini Božji blagoslov u služenju mladim naraštajima.

Potom su ravnatelji škola s predstavnicima biskupu uručili simbolične božićne poklone koje su priredili zajedno s učenicima i njihovim roditeljima. Susret je nastavljen uz prigodni domjenak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *