Održano svečano otvorenje Reciklažnog dvorišta Kaptol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U gospodarskoj zoni Novi Bešinci, održano je svečano otvorenje još jednog reciklažnog dvorišta u Požeško-slavonskoj županiji, a ovoga puta, na inicijativu općinskog načelnika Mile Pavičića, za sve stanovnike Općine Kaptol – prenosi Požeško-slavonska županija.

Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, svaka jedinica lokalne samouprave koja ima 3000 stanovnika i više, dužna je osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta na svom području. Općina Kaptol time nije imala obavezu upuštati se u ovako veliki projekt, ali uz želju načelnika Pavičića, ovaj projekt je ostvaren.

Ukupna vrijednost ovog značajnog projekta iznosi 2.839.489,70 kuna, od kojih je Općina Kaptol iz svojih vlastitih sredstava izdvojila 298.130,49 kuna, dok su ostala sredstva osigurana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

„Reciklažno dvorište Kaptol u probnom je radu već oko mjesec dana i naši sugrađani su počeli dovoziti svoj otpad. Prijavili smo se na projekt bez obzira što po novom zakonu nismo bili obvezni, ali to smo učinili uz želju da našu lijepu sredinu prirodno bogatu poljoprivredom i šumama, sačuvamo i učinimo još ljepšom te naravno kako bi naši stanovnici imaju gdje odvajati i odlagati otpad.“ – rekao je načelnik Mile Pavičić istaknuvši kako je cilj ulaganja u ovaj projekt i razvoj kontinentalnog turizma u Općini Kaptol.

„Razvoj kontinentalnog turizma koji imamo tu prema vratima i prema kojemu koračamo, uz svu poljoprivredu koju imamo, turizam vidimo kao jednu novu mogućnost i šansu. Izgradnjom smještajnih kapaciteta već smo polako krenuli u tom smjeru. Ovo reciklažno dvorište sigurno će pridonijeti da naš okoliš bude sačuvan, ne samo za turiste i za nas, nego za buduće naraštaje naših stanovnika.“ – istaknuo je načelnik Pavičić rekavši kako su dodatna financijska sredstva u iznosu od 2.335.303,06 kuna postignuta iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a 206.056,15 kuna osiguralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Domagoj Lovrić, direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o., ovom prigodom istaknu je kako komunalno društvo javnu uslugu sakupljanja otpada pruža na području osam jedinica lokalne samouprave.

„Organiziramo odvoz koji obuhvaća otprilike 18,5 tisuća korisnika. Na području općine Kaptol imamo 840 korisnika od kojih je 800 korisnika iz domaćinstva. Na području Požeštine u funkciji je 6 reciklažnih dvorišta i jedno mobilno reciklažno dvorište, a iz dosadašnjih iskustava zaključili smo da su građani prepoznali rad i koriste reciklažna dvorišta, jer upravo sav otpad koji nastane u domaćinstvu, u reciklažnom dvorištu može se besplatno predati.“ – rekao je direktor Lovrić te istaknu kako je ovo jedan hvale vrijedan projekt koji je Općina Kaptol prepoznala kako bi mještani na besplatan i društveno koristan način otpad mogli iz domaćinstava dovesti u reciklažno dvorište.

„Lijepo je svjedočiti otvorenju još jednog reciklažnog dvorišta koje će podići standarde komunalne higijene u ovoj općini. Svi mi koji smo sudionici javnog života u našoj prelijepoj Zlatnoj dolini znamo koliko općina Kaptol ima prirodnih ljepota, koji su njezini potencijali, njezina povijest, njezine želje i ambicije. Možda je cijeli taj napor koji sad ulažemo i skup, ali još je skuplje ako to ne napravimo. Pozdravljam inicijative i napore svih gradonačelnika i načelnika koji idu u tom smjeru, jer zbrinjavanje otpada nema alternativu.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha pozdravivši sve nazočne ispred Požeško-slavonske županije i u ime županice Antonije Jozić, zahvalivši svima koji su pomogli da do ovog projekta dođe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika