OPASNI PRUŽNI PRIJELAZI: Požega dobiva “rampe”, Pleternica ne. Bit će ulaganja u PSŽ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


S obzirom na to da se na dva pružna prijelaza u Požeško-slavonskoj županiji često događaju prometne nesreće u kojima dolazi do naleta vlaka na cestovna i druga motorna vozila, odlučili smo provjeriti kod tvrtke HŽ Infrastruktura d.o.o. imaju li i kakve planove po pitanju rješavanja sigurnosti u Požegi, u Ulici Jurja Jurkovića (kod “Glavice”) i u Pleternici u Ulici Antuna Matije Reljkovića (kod PLINK-a) gdje je prije nešto više od dva tjedan stradao, a prije nekoliko dana i preminuo 56-godišnjak iz Cerovca na kojeg je naletio vlak na pružnom prijelazu.

Na odgovor se zaista nije dugo čekalo što inače nije praksa kod tvrtki u državnom vlasništvu. Kako navode, Požega će na opasnom i spornom prijelazu dobiti “rampe” odnosno polubranike i svjetlosno-zvučnu signalizaciju. Na žalost, Požežani će za isto morati čekati jer je predviđeni završetak radova u sklopu projekta do kraj 2025. godine.
Za pružni prijelaz u Pleternici poručili su da je navedeni prijelaz osiguran prometnim znakovima te da nije predviđeno dodatno osiguranje.
Osim toga navode da će biti i ulaganja na području Požeško-slavonske županije te da se predviđa osiguranje 22 željezničko-cestovna prijelaza te da će radovi biti sufinancirani iz EU fondova.

U nastavku prenosimo odgovor tvrtke HŽ Infrastruktura d.o.o. u cijelosti:

“Poštovani,

u sklopu „Projekta osiguranja i modernizacije željezničko-cestovnih prijelaza“, projekta sufinanciranog iz fondova EU-a, za željezničko-cestovni prijelaz u ulici Jurja Križanića u Požegi (u km 15+423 pruge L206) planira se ugradnja novog automatskog uređaja za osiguranje, što obuhvaća ugradnju polubranika i svjetlosno-zvučne signalizacije. Završetak radova predviđen je krajem 2025. godine.

Temeljem „Programa rješavanja ŽCP-a i PP-a preko pruge za razdoblje od 2023. do 2027.godine“ donesenog od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, željezničko-cestovni prijelaz u Ulici Antuna Matije Reljkovića u Pleternici (u km 41+883 pruge L205) osiguran je prometnim znakovima te nije predviđeno  dodatno osiguranje.  

U Požeško-slavonskoj županiji predviđa se osiguranje automatskim uređajima ukupno 22 željezničko-cestovna prijelaza sufinancirana iz fondova EU-a. Dodatno, za jedan željezničko-cestovni prijelaz u Županiji u tijeku je početak izrade tehničke dokumentacije.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)