Općina Brestovac: Održan 10. županijski kulturni mozaik

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U prigodi obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije, a ponosno promičući ono najvrijednije i najljepše što ima – tradiciju i narodnu baštinu, županijska zajednica kulturnih udruga tradicionalno je organizirala 10. po redu županijski kulturni mozaik koji je ove godine održan u školskoj sportskoj dvorani u Brestovcu – prenosi Požeško-slavonska županija.

U ime domaćina okupljene je pozdravio načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić, a prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Zajednice kulturnih udruga PSŽ Mirko Ćaćić te županica Požeško–slavonske županije Antonija Jozić koja je ujedno i svečano otvorila današnju kulturnu manifestaciju.

Pozdravivši sve okupljene u ime Općine Brestovac, načelnik Mandić rekao je kako je Općina pomogla u pripremi i organizaciji 10. županijskog kulturnog mozaika, ali da je stvarni domaćin kulturno-umjetničko društvo „Berda“ Brestovac koji je ponio najveći teret organizacije vezano uz prostor i mjesto događanja.

Pozdravljajući sve sudionike i goste, županica Jozić istaknula je kako je kultura vrlo važan segment svakog naroda, tako i hrvatskoga.

„Raskoš i raznovrsnost običaja naših mjesta – od granice do granice, bogatstvo je koje moramo čuvati. Kod nas u Slavoniji naša kultura proizlazi iz bogate tradicije i baštine koju najviše pronosite upravo vi – članice i članovi kulturno-umjetničkih društava, vi koji pjevajući i plešući bećarac, drmeš, kola pronosite ponos i prkos Slavonije diljem Lijepe naše, ali i izvan nje. Nastavite tako i dalje, a Županija će vam u tome biti partner i podrška.“ – rekla je županica te istaknula kako upravo te riječi potvrđuje i činjenica da je županija po prvi puta uspjela organizirati i potpisati ugovore za dodjelu sredstava potrebnih za rad kulturno-umjetničkih društava u iznosu od pola milijuna kuna.

„Riječ je o ne malom iznosu koji ste itekako zaslužili za svoj rad, angažman i inat, isti onaj kojim smo i u vremenu pandemije pokazali kako se može i mora održati i čuvati tradicija.” – rekla je županica Jozić te ujedno i otvorila ovogodišnji 10. županijski kulturni mozaik.

Izvođači su se pokazali u najboljem svjetlu, jer su jedino tako mogli dobiti priliku predstavljati županiju na državnoj smotri, a predstavili su se u kategorijama malih vokalnih sastava i izvornom folkloru.

Na ovogodišnjoj smotri u natjecateljskom dijelu programa predstavili su se: KUD „Orljava“ Pleternica, HKUD „Slavonija“ Jakšić, KUD „Šijaci“ Biškupci, KUD „ Ivo Čakalić“ Kaptol, KUD „Berda“ Brestovac, KUD „Seljačka sloga“ Prekopakra, te KUD „Požeška dolina“ Požega, dok su u revijalnom dijelu nastupili UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ Požega, KUD „Zavičajno društvo Rama“ Pleternica, Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ Požega, KUD „Bektež“ Bektež, Češka beseda „Bjeliševac“, Glazba Jakšić.

Najbolje izvođače ocijenilo je stručno povjerenstvo u čijem su sastavu bili: dipl. etnologinja Dubravka Matoković za nošnje, prof.dr.sc. Tvrtko Zebec za ples i mag. mus. Tomislav Habulin za glazbu, a odlučeno je da će na Državnoj smotri našu županiju predstavljati HKUD ”Slavonija” Jakšić u kategoriji izvornog folklora, dok će nas u kategoriji koreografiranog folklora predstavljati pleternički KUD ”Orljava”. Također, doneseni su prijedlozi za nastup na međunarodnim smotrama folklora te je tako za manifestaciju Vinkovačke jeseni predložen KUD ”Šijaci” iz Biškupaca, a za Đakovačke vezove KUD „Seljačka sloga” iz Prekopakre.
10. Županijski kulturni mozaik organiziran je uz potporu Požeško-slavonske županije, Općine Brestovac, Ministarstva kulture i medija te Hrvatskog sabora kulture.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika