OPG Bošnjak: Nema gice do mangulice i fajferice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Danas smo u mjestu Lukač, nedaleko od grada Kutjeva, obišli Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bošnjak, u vlasništvu supružnika Kristine i Tomislava Bošnjaka. OPG Bošnjak, čije se gospodarstvo nalazi uz sam rub parka prirode Papuk, svoju priču s uzgojem masnih svinja započeo je 2020. godine, a danas se sve više pozicioniraju na tržištu diljem Republike Hrvatske, ponajprije zbog svoje kvalitete.

“Sada se već možemo pohvaliti sa skromnim iskustvom u uzgoju svinja mangulica. Za one koji još ne znaju to je pasmina svinja koja se nekada u prošlosti uzgajala na našim prostorima. Kad nas pitaju kakve svinje imamo puno ljudi se prisjeti svoji starih, njihovog načina života, njihovih priča, prisjećaju se zgoda i nezgoda kad su svinje žirovali, samo što su se tada svinje zvale ruđani. Mangulice su svinje koje zbog svog načina života i ishrane imaju zdrave masnoće koje ne štete krvnim žilama. Farmu smo organizirali tako da ih možemo premještati, jer zanimljivo je kako počiste zemlju. Kao mladi svinjogojci nismo imali nekog posebnog iskustva tako da smo dosta toga naučili kroz rad sa svinjama. Krmače prase 3 do 6 praščića. Praščići su odmah živahni i dosta podsjećaju na divlje, imaju čak i pruge po tijelu. Hranimo ih sa žitaricama, kukuruzom, voćem i povrćem te lucernom. U jesen ih premještamo u dio gdje imamo svoje hrastove tako da im uključimo i žir u ishranu. Ne težimo tome da imamo količinu svinja već da ovo što imamo bude vrhunska kvaliteta i nešto što se danas može rijetko naći.
Naše svinje su spremne za preradu nakon minimalno 18 mjeseci. Ljudi su prepoznali prednosti ovakvog uzgoja, dosta ih uzimaju za daljnji uzgoj. Čuvamo genetiku pasmine tako da ih ne križamo sa drugim vrstama koje daju više ili mesa ili više prasaca. Od nedavno smo na farmu uveli još jednu pasminu svinja, crnu slavonsku svinju (fajferica) koja je po genetici slična mangulici. Živi na otvorenom i hrani se na isti način.

S obzirom na to da svinjama od kojih se dobivaju vrhunske delicije treba minimalno 18 mjeseci da bi išli u preradu, meso i prerađevine su nešto skuplje. To su prepoznali naši kupci diljem Hrvatske, od Slavonije i Like pa sve do Dalmacije” – govore nam Kristina i Tomislav.

Inače, cijelo gospodarstvo osigurano je električnim i žičanim ogradama, kako bi se životinjama osigurao nesmetani boravak na otvorenom. Prostor je također opremljen malim nastambama u koje se mogu smjestiti kada su loši vremenski uvjeti. Kako se u OPG Bošnjak vode idejom o ekologiji i obnovljivim izvorima energije, sva će oprema uskoro biti spojena na solarne panele.

Za više informacija o proizvodima, možete kontaktirati na broj: 099/2671-701.
OPG Bošnjak je u današnjem posjetu pokazao veliku ljubaznost i gostoprimstvo, te im želimo puno uspjeha u daljnjem razvoju njihovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

U nastavku donosimo i fotogaleriju s OPG-a Bošnjak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)