OPG Bošnjak – Očuvanje kulturne baštine i starih običaja: Priča o uzgoju svinja mangulica

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na pitoresknom ruralnom području u mjestu Lukač, smješteno je poljoprivredno gospodarstvo koje je u posljednjih nekoliko godina postalo dom svinjama mangulica, nekad poznatim kao “ruđani”. Njihova priča, započeta 2020. godine usred pandemije koronavirusa, krije se u izazovima, strasti i očuvanju kulturne baštine – prenosi Kutjevački.hr.

Odluka o uzgoju svinja nije bila planska, već je izrasla iz dubokog osjećaja želje da se doprinese lokalnom kraju te očuva vrijedna kulturna baština i stari običaji. Iako su vlasnici gospodarstva proputovali svijet i vidjeli mnoga domaćinstva, odlučili su ostati na svom imanju i na jedinstven način dati svoj doprinos.

Najveći izazov tijekom osnivanja farme bio je pronaći pasminu svinja mangulica, koja je bila zaista rijetka. Iako su ih nekad zvali “ruđani” u seoskom govoru, ova pasmina je skoro nestala, a vlasnici farme su se odlučili na izazov pronalaska i uzgoja ovih izuzetno cijenjenih životinja. Tri ženska i jedno muško prase označila su početak njihove priče.

Nedostatak iskustva s ovom pasminom bio je izazovan, ali uz pomoć lokalnog veterinara, dr. Šimeta, koji je uvijek bio dostupan s potrebnim savjetima i znanjem, uspjeli su krenuti naprijed. Tako se počela razvijati njihova farma, koja je sada ponosno narasla.

Farma sada nudi raznolik izbor, od odojaka do tovljenika, a naročito se ponosi visokom kvalitetom svojih proizvoda. Mangulice, ili kako su se nekada zvale “ruđani”, žive na otvorenom i slične su divljim svinjama. S obzirom na njihovu prirodnu okolinu, vlasnici su se potrudili osigurati ograđene prostore s električnim i žičanim ogradama kako bi osigurali siguran boravak i zaštitu od divljih životinja.

Mangulice se hrane žitaricama, travom, lucernom i voćem te povrćem iz obližnjih OPG-ova, što rezultira kvalitetnim mesom sa zdravim masnim kiselinama. Njihova mast je bogata zasićenim masnim kiselinama i HDL kolesterolom, što daje mesu posebnu kvalitetu.

Dok farma nastavlja rasti i razvijati se, njihova najveća radost je što su uspjeli dati svoj doprinos očuvanju kulturne baštine i običaja. Naime, njihovim naporima, farmiranje nije samo posao, već i način života koji je u harmoniji s prirodom i lokalnim naslijeđem. Njihova priča je primjer kako se jedinstvenost i tradicija mogu očuvati kroz strast i predanost modernom svijetu. U suradnji s gradom Kutjevom, koje im nesebično izlazi u susret, u planu imaju zanimljive sadržaje kojima žele mlađim naraštajima dočarati  djelić života na selu.

Obitelji Bošnjak hvala na zaista divnom gostoprimstvu i želimo im puno sreće u ostvaranju svih ciljeva koje su nam danas prezentirali. Njihovi ciljevi koji će dati veliki doprinos lokalnoj zajednici i turizmu u našem kraju nam se zaista sviđaju i uvjerni smo da će ih u bliskoj budućnosti ostvariti. Bravo za OPG Bošnjak!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)