OPORBA: Gradonačelniče očistite šahte jer su i one jedan od uzroka poplava!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Učestali problemi s oborinskim vodama

Posljednjih godina, a naročito ove godine svjedoci smo nemilih scena u našem gradu nakon gotovo svake malo jače kiše. Sajmište, križanje Frankopanske, Pavla Radića i Zrinske ulice, Ulica Bana Jelačića, Mlinska, Cernička… pretvaraju se opetovano u bujične rijeke. Zašto grad Požegu učestali pogađaju bujične poplave???
Teorije o uzrocima poplava su različite, od toga da je za sve to kriva promjena klime, do toga da sustav odvodnje u gradu ne funkcionira jer nije dobro projektiran ili nije dobro održavan. Jedna od teorija je da su dio uzroka i neodržavane šahte koje Tekija d.o.o. više ne održava na način koji je primjeren takvoj infrastrukturi.

Šahte za odvodnju slivnih voda se ne čiste godinama

U nekim vremenima kada je u Gradu bilo zaposleno dvadesetak zaposlenih, uz dva pročelnika, šahte za odvodnju slivnih voda su se čistile četiri puta godišnje, a danas kada u gradu imamo preko pedeset zaposlenih i sedam pročelnica šahte se više uglavnom ne čiste. Očito su gradski oci kroz proteklih dvadesetak godina odredili prioritete u trošenju gradskih sredstava.
Mi gradski vijećnici (SDP-a, Mosta i DP-a) smo obišli grad i utvrdili da je dobar dio gradskih šahta pun otpada te kao takve zasigurno nisu u stanju apsorbirati oborinske vode što smatramo neodrživim i tražimo hitnu reakciju Gradonačelnika.

Zahtjev za tematsku sjednicu

Potaknuti dramatičnim događajima u našem gradu prilikom svake malo jače kiše, devet vijećnika (SDP-a, Mosta i DP-a) zatražilo je tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj želimo dobiti odgovore na pitanja kao što su:
1.Što je Grad poduzeo tijekom proteklog vremena u otklanjanju uzroka pojava bujičnih poplava?
2.Koje su točke u gradu učestalo poplavljene i da nam se pojasni koji su uzroci tome?
3.Što se do sada poduzelo po tom pitanju?
4.Što se misli, konkretno s vremenskim planom, poduzeti na rješavanju tog problema?
5.Kako Grad misli reagirati na spoznaju koju je iznio upravitelj Hrvatskih voda u Požegi prema kojima već 15 godina od države nismo dobili sredstva za obnovu kanala u Požegi i da ne dobivaju sredstva za održavanje značajnog dijela kanalske mreže u Požegi?
6.Zašto je Tekija u nekim davnim vremenima čistila šahte četiri puta godišnje a zašto se to više ne radi?
7.Što je sa gradskim grobljem Krista Kralja – zašto je učestalo pod vodom i da li postoji rješenje za taj problem?
8.????
Naravno do sjednice ćemo, u koordinaciji, s našim građanima iskristalizirati još pitanja koje muče naše građane, te iz ovim putem upućujemo da nam se jave u vezi navedene problematike kako bi o njihovim problemima vezanim za oborinske vode mogli raspravljati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća.
Na tematskoj sjednici ćemo tražiti da nas se uputi u svaki konkretan problem i da nam se kaže put za rješavanje tog problema. Nas neće zadovoljiti odgovor kako je problem u nadležnosti Hrvatskih voda ili nekog drugog, ili da je rješenje postoji ali da je preskupo. Najskuplje je kada građani ovog grada žive u stalnim pripremama za obranu svojih domova od bujičnih poplava i kada trpe konstantnu štetu na svojoj imovini. Ako se ima novaca za tunel za izlaz na auto-put, za nepostojeću srednju školu u Pleternici…, moraju se iznaći sredstva i za otklanjanje uzroka poplava u našem gradu.

Gradonačelniče očistite šahte jer su i one jedan od uzroka poplava!!!

Budući će do tematske sjednice Gradskog vijeća proći neko vrijeme, do tada poručujemo Gradonačelniku da barem naloži ( i plati) Tekiji d.o.o. da čim prije očisti zaštopane šahte jer gradu prijete nove bujične poplave zbog najavljenih kiša, a to bi trebao biti standard održavanja bez obzira na vremenske neprilike koje nas pogađaju u zadnje vrijeme.

Antonio Šarić – Most– koordinator za Požeško-slavonsku županiju,
Miroslav Penava – DP,
Mr.sc. Mitar Obradović – Predsjednik ŽO SDP-a Požeško slavonske županije,
Dr.sc. Dinko Zima – Predsjednik GO SDP-a Požega

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)