Oprez: Uskoro važna promjena za vozače, kazne i do 1999 eura

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Kao i svake godine, od 15. studenog na snagu stupa velika promjena za većinu vozača u Hrvatskoj, obavezna zimska oprema na vozilima. U razdoblju pred nama očekuje nas promjenjivo vrijeme, praćeno kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća – prenosi 24sata.

Obaveza korištenja zimske opreme će trajati do 15. travnja iduće godine.  Zimska Oprema je obavezna na dionice većine autocesta i većine državnih cesta koje se nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Izuzeta su samo vozila oružanih snaga HV. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

U prijevodu to znači da automobil mora imati zimsku opremu na većini važnijih cesta u kontinentalnoj Hrvatskoj bez obzira na vremenske uvjete, temperaturu ili stanje kolnika. Na ostalim, manje važnim i prometnim cestama kao i na cestama u toplijim krajevima Hrvatske zimska oprema je obavezna samo u zimskim uvjetima, odnosno kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Kolike su kazne?

Zimskom opremom se smatraju 4 zimske (ili M+S) gume montirane na vozilo ili 4 ljetne gume s dubinom profila od najmanje 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za montažu na pogonske kotače. Ako automobilom koji nema zimsku opremu upravljate po nekoj od zimskih dionica ili u zimskim uvjetima možete biti kažnjeni sa 130 eura. Također ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za isti prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. 

Što je zimska oprema?

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M (automobili) i N (laka gospodarska vozila) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili drugim uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. Kada na zimskim dionicama s obaveznom zimskom opremom ne vladaju zimski uvjeti, lanci se ne moraju montirati na kotače već ih je dovoljno imati u prtljažniku. 

Zimskom opremom autobusa, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. Lanci se također ne moraju montirati ako nisu zimski uvjeti. 

Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće moraju biti tipno odobreni. Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima. Također pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila. Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne), konstrukciji i marki te tipu.

Obavezna i svjetla

Podsjećamo vas i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)