Osnovan Klub visokih časnika i generala 123. Brigade HV – predsjednik Željko Kalić

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Osnivanju Kluba prethodila je ideja o potrebi da se i nakon velikog razdoblja iza Domovinskog rata izravno podsjeća na nužnost očuvanja spomena na herojsku borbu svih pripadnika OS RH i posebno pripadnika 123.brigade HV u otporu agresoru i pobjedama koje su pridonijele stvaranju Republike Hrvatske . Danas smo svi svjedoci pokušaja da se marginaliziraju stečevine Domovinskog rata i da se braniteljska populacija svede na skupinu privilegiranih članova Društva, a čistoća davanja sebe za slobodu svih pokušava se obezvrijediti nerijetko agresivnim i za sada verbalnim širenjem neistina i blaćenjem svih pripadnika OSRH. Smatrajući da su i prigode značajnih datuma kada se obilježavaju sad već poodavne obrambene aktivnosti 123.brigade prilika da se osim važnih sjećanja i uspomene na poginule i njihovu žrtvu , svim generacijama, a posebno mladima prikazuje detaljnije što su sve učinili branitelji požeštine kako bi odstranili neposrednu prijetnju od okupacijskih djelovanja neprijateljskih snaga sastavljenih od vojnih i paravojnih formacija formiranih u tzv. Srpskoj krajini i nadolazećih snaga iz Srbije predvođenih tadašnjom JNA . Smatramo svojom dužnošću ukazivati generacijama koje dolaze koliku žrtvu treba podnijeti da bi se se oživotvorila težnja biti „svoj na svome „ i koliku žrtvu treba podnijeti da bi se i u budućnosti bez obzira na vrstu ugroze trajno sačuvala sloboda i neovisnost stečena u Domovinskom ratu.

Svi smo svjedoci da je u proteklom vremenu bilo previše pokušaja da se obezvrijedi herojska borba i da se branitelji i postrojba 123.brigade stavljaju u negativan kontekst rušilaštva i nasilja prema civilnom stanovništvu i to obezvrijeđivanje više nećemo podnositi šutnjom, bez obzira iz kojeg izvora dolaze jer naš ulog i žrtve su bili prevelike i previše smo ponosni na ono što smo učinili.

Posebno ističemo da Klub 123 nije nova braniteljska udruga već je jedna od sastavnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PSŽ . Bez obzira na protek vremena , ocijenili smo da je naš zadatak čvršće i trajno očuvati čast i dostojanstvo svih pripadnika 123. brigade jer smo , iako bez prethodnih vojnih specijalističkih znanja , vodeći slabo naoružane postrojbe 123.brigade u tom vremenu 1991.g. sami i zajedno s drugim postrojbama osujetili neprijateljske ciljeve i osigurali mir i blagostanje na prostoru požeštine koje uživamo i danas .Ovaj neoborivi rezultat kojemu smo svi dali svoj doprinos potiče nas da idemo dalje i da kao visoki časnici i generali proizašli iz 123.brigade HV opravdavajući svoj status časnika preuzmemo i odgovornost sve dok smo živi čuvati čast i dostojanstvo svih poginulih i živih pripadnika 123 brigade i time kod svih građana poticati svijest o čuvanju uspomena iz Domovinskog rata i pobjedama koje su utemeljile državnost Republike Hrvatske.

Za predsjednika je jednoglasno izabran umirovljeni brigadir HV Željko Kalić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)