Otkrivamo: Ovo je tvrtka koja zapošljava posrnule HDZ-ovce s optužnicama. Nakon Rimac zbrinuli i Puljašića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege i bivši saborski zastupnik Darko Puljašić, koji je zbog afere razotkrivene u Telegramu 21. siječnja prošle godine bio prisiljen dati ostavku na zastupnički mandat, zaposlio se u tvrtki u vlasništvu obitelji Opačak iz Slavonskog Broda – prenosi Telegram.hr

Sama po sebi vijest ne bi bila zanimljiva da kontroverzni poduzetnik Tomo Opačak, brat saborske zastupnice Marine Bilić Opačak (nakon izbacivanja iz SDP-a kao nezavisna zastupnica priključila se Klubu zastupnika socijaldemokrata) u svojoj tvrtki nije zaposlio također jednu od bivših, posrnulih HDZ-ovih zvijezda, Josipu Rimac.

Obitelj Opačak ima više tvrtki s poslovima mahom u cestogradnji, a Tomo Opačak smatra se ključnom osobom koja vodi sve poslove nekoliko obiteljskih firmi. Opačak je, kao što je Telegram već pisao, bio vrlo blizak SDP-u, imao je odlične kontakte s bivšim šefom SDP-a Davorom Bernardićem, a osobito je bio blizak s bivšim SDP-ovim ministrom zdravstva i aktualnim saborskim zastupnikom, Rajkom Ostojićem.

Donator u Milanovićevoj izbornoj kampanji

Opačkova sestra, pak, prije nego što je izabrana u sadašnji sastav Hrvatskog sabora, vodila je jednu od obiteljskih tvrtki, Feliks regulacije, koja je pak bila najveći pojedinačni donator u izbornoj kampanji aktualnog predsjednika Republike, Zorana Milanovića. Tvrtka Feliks regulacije pomogla je Milanovićevu predsjedničku kampanju sa 150.000 kuna.

Telegram je prvi, sredinom srpnja prošle godine, objavio kao se Josipa Rimac zaposlila u podružnici sarajevskog Građevinskog poduzeća GŽP u Slavonskom Brodu koja je u vlasništvu obitelji Opačak. U razgovoru za Telegram ona je to i potvrdila. Sada, u jednoj od obiteljskih firmi Opačkovih, utočište je našao i Puljašić, a navodno se radi o tvrtki Poduzeće za ceste.

Puljašić je, inače, diplomirani pravnik, a prije izbora za gradonačelnika Požege radio je u tamošnjoj Policijskoj upravi te kao ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije. Na Telegramov upit o zapošljavanju u Slavonskom Brodu, Puljašić nije odgovorio, a jednako je postupio i Tomo Opačak. Međutim, čak četiri neovisna izvora, bliska Opačku, odnosno Puljašiću, potvrdili su za Telegram da se bivši gradonačelnik Požege pridružio timu Tome Opačka, u kojem, među ostalima, već radi i Josipa Rimac.

Vežu ih vrlo neugodne optužnice
Uz to što Puljašića i Rimac veže dugogodišnja pripadnost HDZ-u, gradonačelnička funkcija (Rimac u Kninu, Puljašić u Požegi) i saborski mandat u klupama vladajuće stranke, oboje imaju vrlo neugodne optužnice, odnosno istrage, pa ih čeka suđenje za teška kaznena djela. Puljašić ima čak dvije optužnice: Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu tereti ga zbog krivotvorenje poslovne isprave i subvencijsku prijevaru od gotovo milijun kuna, a suđenje je počelo u listopadu prošle godine.

Krajem rujna prošle godine, pak, USKOK je Županijskom sudu u Osijeku dostavio optužnicu protiv Puljašića, tereteći ga zajedno s bivšim dogradonačelnikom Požege, Marijom Pilonom, zbog sumnje u trgovanje utjecajem i namještanje natječaja za energetsku obnovu u Požegi. Obje afere otkrio je Telegram. Josipa Rimac, poznato je, uhićena je i pritvorena krajem svibnja 2020. i u Remetincu provela četiri mjeseca kako ne bi utjecala na svjedoke u istrazi oko malverzacija u aferi Vjetroelektrane.

Zajedno s još desetak dužnosnika i poduzetnika osumnjičena je za trgovanje utjecajem, zloporabu položaja i ovlasti, davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita. U siječnju ove godine USKOK je proširio istragu protiv Josipe Rimac, sumnjajući kako je, kao gradonačelnica Knina i saborska zastupnice od 2017. do 2022. od poduzetnika Milenka Bašića primala mjesečno 40.000 kuna, koristeći svoj društveni položaj kako bi pogodovala njegovoj tvrtki.

Opačak punio rubrike Crne kronike
I kontroverzni broski poduzetnik Tomo Opačak, koji je sada dao utočište Josipi Rimac i Darku Puljašiću, ima priličan broj gostovanja u rubrikama crne kronike. Krajem prošle godine Općinski sud u Slavonskom Brodu donio je protiv Opačka kazneni nalog zbog prijetnji gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari. Tada je kažnjen uvjetno na sedam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Za isto kazneno djelo 2012. pravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine, a potom iste godine i na tri mjeseca zatvora, s rokom kušnje od godinu dana, zbog izigravanja sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

Opačak je, kao što je Telegram pisao početkom ove godine, na Općinskom sudu u Dubrovniku nepravomoćno osuđen na godinu dana bezuvjetnog zatvora, jer ga je tamošnje Općinsko državno odvjetništvo optužilo da je bio ”mozak operacije” u prijevari kupnje kontrolnog paketa dionica građevinskog poduzeća Ragusa – prenosi portal Telegram.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika