Otvorena izložba fotografija Damira Fabijanića pod nazivom “Plodovi zla”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U Muzeju grada Pakraca u srijedu, 3. svibnja svečano je otvorena izložba fotografija “Plodovi zla” Damira Fabijanića. Izložbu su zajednički organizirali Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Grad Pakrac, Muzej suvremene umjetnosti i Muzej grada Pakraca povodom 28. obljetnice VRO Bljesak. Sastavljena je od 32 uokvirene fotografije formata 110 x 110 cm, a dokumentira vrlo precizno i bolno uništavanje kulturne baštine i zlo koje je zadesilo Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, uključujući Lipik i Pakrac.

Na samom početku prisutnu publiku, među kojom je bio i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha te pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević, pozdravila je ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik, a potom su glazbeni obol samoj svečanosti dale učenice OGŠ Pakrac – Aoide – pod vodstvom prof. Tee Silađi – prenosi Compas.

Damir Fabijanić jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa već dugi niz godina. Fotografijom se bavi od 1973. godine, a specijalizirao se za arhitektonsku i pejzažnu fotografiju. Ostvario je brojne samostalne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova samostalna izložba u Madridu 1992. bila je prva hrvatska izložba u inozemstvu nakon priznanja Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a među njima se posebno ističe ona kojom je pariški nakladnik Marval Fabijanićevu monografsku knjigu “Dubrovnik…” uvrstio među najljepše knjige svijeta godine 1993.“, istaknula je Jelena Hihlik.

Ona je dodala i to kako je izložba “Plodovi zla” jedna od najznačajnijih izložbi koje su se održale u Hrvatskoj posljednjih godina. Naime, fotografije su nastale za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj na okupiranim područjima za vrijeme najžešćih borbi tijekom 1991. i 1992. godine, a sastavni dio izložbe su i fotografije Pakraca i Lipika. Izložbu je Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu darovao sam Fabijanić 2009. godine, a ovo je prvo cjelovito predstavljanje izložbe u Hrvatskoj.

Sam autor, Damir Fabijanić, prisjetio se vremena kad su fotografije nastale, preciziravši kako je to bilo jedne subote, 21. ožujka 1992. tijekom još uvijek aktualnih ratnih zbivanja, kad je s ekipom za zaštitu spomenika stigao na područje ova dva grada.

Izložba “Plodovi zla” vrlo je važna za hrvatsku kulturu i umjetnost jer pruža dokumentarni prikaz uništavanja kulturne baštine i zla koje je zadesilo Hrvatsku tijekom ratnih godina.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha ovom je prigodom rekao da nas ova izložba fotografija vraća u vremena koja nisu lijepa.

Fotografija kao fotografija ima svoju vrijednost. Za nas, koji smo žitelji ovih prostora, koji smo protagonisti tih vremena, ova nas izložba vraća u ona vremena koja u nama bude razna osjećanja. Vjerojatno će svatko tko je tad bio u Pakracu i Lipiku, gledajući ove fotografije, doživjeti jedan košmar i sjetiti se nekog trenutka svojim očima.“, rekao je dožupan Troha, zahvalivši autoru na tome što je zabilježio ove fotografije te mladim naraštajima dao priliku da si vizualiziraju i osvijeste trenutak tog vremena.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević također je istaknula zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u pakračkom muzeju, naglasivši važnost fotografije kao jednog od najvjerodostojnijih dokumenata koje si možemo vizualizirati te prepoznati određene detalje i shvatiti njihovu važnost.

„Ova se izložba održava povodom 28. obljetnice VRO „Bljesak“ koja je za nas izuzetno važan događaj. Ona je za nas praznik jer zahvaljujući njoj oslobođeni su okupirani prostori, a Pakrac, koji nikad nije pao, prepoznat je kao važan grad u cjelokupnoj operaciji. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima, mi smo tu danas gdje jesmo, sjećamo se ovih vremena, ali gledamo i u budućnost.“, rekla je gradonačelnica.

Izložbu će biti moguće razgledati do 23. svibnja 2023., a Muzej grada Pakraca poziva sve ljubitelje fotografije i kulture da posjete izložbu i pruže podršku ovom vrlo značajnom umjetničkom projektu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *