Ovo sigurno niste znali! Osam nevjerojatnih trikova s aluminijskom folijom koji će vam olakšati život

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Aluminijska folija može pomoći u oštrenju škara, ali i u mnogim drugim stvarima
Aluminijska folija često se koristi u svakom domaćinstvu, naročito kad je u pitanju čuvanje svježine nekih namirnica. Lako ju je modelirati tako da može pokriti i omotati razne površine, posude i namirnice. No, osim takve upotrebe, postoje i mnogi drugi načini na koje u kućanstvu možete upotrijebiti aluminijsku foliju – prenosi Živim.hr.

 1. Za sjaj lonaca

Aluminijska folija može pomoći u čišćenju zagorenih i zamrljanih lonaca: baš poput spužve, ona će ukloniti nečistoću i vratiti vašem posuđu sjaj.

 • Kako je upotrijebiti

Uzmite komad alu-folije, oblikujte veliku lopticu i njome trljajte površinu lonca koju želite očistiti i ulaštiti.

 1. Uklanjanje masnoće iz pećnice

Iako postoje metalne spužvice koje olakšavaju uklanjanje naslaga masnoće na stijenkama pećnice, obična kuglica od aluminijske folije također može biti odlično rješenje.

 • Kako je upotrijebiti

Poprskajte prljavu površinu smjesom od sode bikarbone i limunovog soka, ostavite da se suši 5 minuta i zatim istrljajte alu-folijom.

 1. Čišćenje srebrnine

Još jedna upotreba alu-folije jest za čišćenje srebrnih predmeta kad izgube sjaj zbog naslaga prašine i nečistoće.

 • Kako je upotrijebiti

U veliku posudu stavite vruću vodu i nekoliko žličica soli te je prekrijte aluminijskom folijom. Uronite u vodu predmete koje želite očistiti te ih ostavite 20 minuta da se namaču za što bolje rezultate.

 1. Čišćenje glačala

Površinu glačala možete očistiti alu-folijom sa žličicom soli. Folija će ukloniti crni sloj koji se formira na glačalu.

 • Kako je upotrijebiti

Na dasku za peglanje stavite aluminijsku foliju, prekrijte je žlicom soli te vrućim glačalom prelazite preko nje. Ostavite da se ohladi, a zatim čistom krpom odstranite ostatke soli s glačala.

 1. Oštrenje škara

Ako vam se čini da vaše škare više ne režu kao prije i da biste ih trebali naoštriti, problem možete riješiti alu-folijom.

 • Kako je upotrijebiti

Uzmite veliki komad aluminijske folije i presavinite ga više puta kako biste dobili debeli sloj. Zatim ga nekoliko puta zarežite škarama koje treba naoštriti.

 1. Čišćenje rešetke za grill

Za uklanjanje masnih naslaga i tragova hrane s rešetke za gril, upotrijebite alu-foliju i sodu bikarbonu.

 • Kako je upotrijebiti

Navlažite malu količinu sode bikarbone vodom i tom smjesom natrljajte rešetku. Ostavite da djeluje oko 10 minuta te potom energično istrljajte velikim komadom aluminijske folije.

 1. Popravljanje” baterija

Često se događa da igračke i neki mali kućanski aparati prestanu raditi jer su baterije izgubile kontakt. Kad se to dogodi, riješite problem alu-folijom.

 • Kako je upotrijebiti

Savinite aluminijsku foliju koliko je potrebno da dobijete potrebnu debljinu te je stavite na mjesto gdje baterija i predmet dolaze u kontakt. Zatim uključite predmet da provjerite radi li.

 1. Da čelične spužvice ne zahrđaju

Zbog toga što zadržavaju vlagu, čelične spužvice lako nakupljaju hrđu koja možete ostavljati mrlje na odjeći i drugim predmetima. Riješite problem tako da aluminijsku foliju upotrijebite kao podlogu za spužvu.

 • Kako je upotrijebiti

Izrežite pravokutnik od alu-folije i stavite ga ispod spužve. Često ga mijenjajte kako biste spriječili nakupljanje vlage.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika