Ovogodišnje obilježavanje blagdana sv. Vinka zaštitinika vinara, vinogradara i podrumara u Požeštini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Vincelovo je izuzetno popularan vinogradarski blagdan popraćen mnogim narodnim običajima. Vincelovo se obilježava u čast svetog Vinka Pallotti-a ,zaštitnika vinogradara vinara i podrumara, a koji se po „crkvenom” kalendaru slavi 22. siječnja svake godine. Slave ga vinogradarı diljem Lijepe naše, a od podneblja do podneblja, od kraja do kraja ga slave kao Vincelovo, Vinkovo, Vinceška, Vincekovo…

Inače tradicija kaže da je Vincelovo poznato kao jedan od pet obaveznih vinogradarskih blagdana pa su poznati poprilično strogi i precizno propisani obredi koje vinogradari na Vincelovo trebaju ispoštovati.

Tako tradicija obreda nalaže da vlasnik vinograda upravo na dan Vincelova odreže tri grančice s tri pupa koje će potom staviti u prozor u kući, a da bi se kad grančice procvjetaju, nagađalo kakva i koliko će rodna godina biti. Tako se na dan Vincelova orezani trs obredno „krsti” starim vinom te se preko loze izvjese kobasice koje označavaju želju za dobrim urodom i plodnošću. U nekim krajevima se uz kobasicu zna izvjesiti švargl i slanina, koje po prepričavanju vinogradara također imaju svoju simboliku.

Naravno, da ne bi sve završilo samo opisanim obredom, Vincelova su popraćena pjesmom, tamburašima, dobrim društvom, hranom i dobrom kapljicom vina te počesto traju do dugo, dugo u noć.

Do popularizacije Blagdan sv. Vinka unazad nekoliko godina došlo je i na području Požeštine pa ga slave vinogradari, vinari i podrumari u Požegi, Kutjevu, Velikoj..

Organizatori Vincelovskih veselica poručju: Svi ste pozvani!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *