“Pa tko će kome, ako neće svoj svome”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Svima nama dobro je znana činjenica da je na prošlogodišnjim lokalnim izborima voljom birača na čelnu funkciju Požeško-slavonske županije zasjela do tada gradonačelnica Grada Pleternice, gospođa Antonija Jozić.
Antonija Jozić kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke umirovljenika već u prvom krugu izbora odnosi pobjedu osvojivši 58,41% glasova. Uz to što je gospođa Jozić prva žena, koja je zasjela u fotelju županice bitno je naglasiti i činjenicu da nam Pleternica ponovno “podari” osobu za ovu odgovornu funkciju pa tako sada već bez zadrške možemo reći da se tradicija nastavlja.

Ništa novo i ništa neobično kad znamo da je “pleternička hobotnica” rasadnik uspješnih i malo manje uspješnih političara i poduzetnika.
Bolje upućeni, županicu Jozić opisuju kao vrlo ambicioznu političarku i već je sada u nekim nadolazećim vremenima vide na nekoj od ministarskih pozicija.

S početkom 2022. godine županica krene s preslagivanjem kadra u Županiji.
Tako je Županija imala sedam Upravnih odjela, a novom organizacijom Županija sada ima osam Upravnih odjela. Da se to radilo ozbiljno i opravdano u ovim “kriznim i izazovnim” vremenima, u kojima danas živimo i da se vodilo logikom “zdrave pameti” težilo bi se smanjenju-spajanju odjela a ne njihov broj povećati.
I da stvar bude jasnija nedavno su pisali neki mediji o (ne)učinkovitosti ovakve ojačane organizacije Županije i njenih Upravnih odjela.

No, da ne odemo predaleko u povijest vratimo se današnjoj temi. Zadnja, 6. sjednica Županijske skupštine ponovno je aktualizirala pitanje sadašnjeg dugogodišnjeg ravnatelja Županijske uprave za ceste gospodina Mije Jozaka.
Ma koliko se županijski vijećnici Mitar Obradović i Vladimir Milković trudili ukazati i dokazati županici Jozić da je u ovom kristalno jasnom “slučaju” i ne činiti grijeh, županica im je jasno dala do znanja da je ovo samo još jedan “pucanj u prazno.”
Ignorirajući činjenicu da je gospodin Jozak između ostalog i nepravomoćno osuđen zbog nezakonitog namještanja poslova “odabranima”, županica domišljato krivcem proglasi Statut i poslovnik Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije.
S druge strane razumijemo, ali ne opravdavamo ne činjenje županice Jozić.

Pod ovim “razumijemo” smatramo da županica narodski rečeno bira “između dva zla”, dakle što to manje boli, pretrpjeti pokoji kritički novinski članak ili se zamjeriti još uvijek “moćnoj” pleterničkoj obitelji koja je u nemalom srodstvu s gospodinom Jozak.
Možda se pak nađe kompromisno rješenje cjelokupne situacije pa gospodin Jozak jednog dana pristane na svoje umirovljenje.

Na pitanje vijećnika Luke Samardžije u svezi nezakonitog zapošljavanja Darka Puljašića u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije čime je Ustanova pretrpjela i financijsku štetu te što je poduzeto za odgovornost ravnatelja Marijana Višetickog županica ponovno za krivca pronalazi Statut ustanove prema kojoj je za takvo zapošljavanje odgovorno Upravno vijeće, a ne ravnatelj.

Od “prekaljene” političarke i dugogodišnje gradonačelnice Pleternice, uistinu se očekivalo puno ozbiljniji i odgovorniji pristup poslu kojeg se prihvatila.
I sad kad smo se raspisali o ravnateljima nepravedno bi bilo ne posvetiti i poneki redak i aktualnom ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije gospodinu Mati Matijeviću dr.med.vet.,univ.mag. teriogenologije.
Koliko je Zavod za javno zdravstvo značajan govori sama organizacijska struktura Zavoda. U organizacijskom ustroju Zavoda nalazi se Služba za epidemiologiju, Odjel za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Služba za mikrobiologiju, Služba za zdravstvenu ekologiju, Služba za javno zdravstvo, Služba za školsku medicinu, Služba za zajedničke poslove.
Primarna zadaća Zavoda je “zdravlje za sve stanovnike, zdravlje kao najveće bogatstvo” kroz kontinuirano procjenjivanje funkcioniranja sustava javnog zdravstva s ciljem jačanja kapaciteta, poboljšanja u organizaciji i rastu učinkovitosti sprječavanja bolesti i poboljšanja kvalitete života.
Kako je ovdje naglasak na brizi o zdravstvenoj sigurnosti svih žitelja (ne životinja) u našoj županiji, svojevremeno se naveliko pisalo da je ovo jedinstven primjer u “Lijepoj našoj” da je “veterinar” čelni čovjek Zavoda za javno zdravstvo jedne županije.
Zašto voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević dr.med.spec. javnog zdravstva, univ.mag. javnog zdravstva koja ispunjava sve uvijete za čelno mjesto Zavoda nije ravnateljica, ne znamo.
Je li i u ovom slučaju krivac “Statut” ili “Upravno vijeće” također mi ne znamo, ali županica Jozić možda zna.

Da je gospodin Matijević u rodbinskom srodstvu s već spomenutom pleterničkom obitelji baš kao i gospodin Jozak nije javnosti nepoznato.
Kako su svojevremeno pisali neki mediji gospodin Matijević na ovu funkciju dolazi nakon neuspjeha u privatnom biznisu koji je bio povezan s njegovom akademskom titulom.
I sad se pitamo koji bi bio zaključak ovog našeg članka.
Možda je prigodna ona narodna: “Pa tko će kome, ako neće svoj svome”.

Svi mi ostali, strpimo se do novih lokalnih izbora.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *