Pakrac 1. ožujka 1991. – Dan kada je počeo rat u Hrvatskoj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prošle su 32 godine od napada na Pakrac. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa pobunjenim Srbima koji su razoružali hrvatske policajce i zauzeli policijsku postaju u Pakracu.

U veljači 1991. dužnosnici Skupštine Općine Pakrac, koji su bili pretežito srpske nacionalnosti izglasali su pripojenje tzv. SAO Krajini. U to vrijeme je načelnik pakračkog SUP-a bio Jovo Vezmar, osoba srpske nacionalnosti. Na tom je mjestu bio zadržan zbog “mirnog suživota”. No, od srpskih političara koji su poticali pobunu i pripojenje velikoj Srbiji je dobio zadaću da pripoji Općinu Pakrac SAO Krajini, a kao put ka tom cilju je trebao preuzeti nadzor nad Pakracom i policijskom postajom.

 Drugovi milicajci, upravo sam došao sa sjednice vijeća na kojoj je donesena odluka da se Pakrac pripaja SAO Krajini i da obilježja Republike Hrvatske nisu prihvatljiva. Molim one koje sada prozovem da predaju oružje i odu svojim kućama, kako bi se spriječilo krvoproliće. Bit ćete vraćeni na posao kada se situacija smiri.

Obratio se načelnik tadašnje Milicijske postaje Pakrac, Jovo Vezmar hrvatskim policajcima u petak, 1. ožujka 1991. godine, i upravo je ovim riječim započeo Domovinski rat, iako toga u tom trenutku i na tome mjestu nitko nije bio svjestan. Naime, Jovo Vezmar zapovijedio je mobilizaciju pričuvnog sastava ondašnje milicije i to je mobilizirao isključivo Srbe. Sve oružje namijenjeno pričuvnom sastavu je predao Srbima iz Pakraca i iz sela u okolici. Iste je noći, sa 1. na 2. ožujka, razoružao policajce hrvatske nacionalnosti te tako preuzeo nadzor nad policijskom postajom – prenosi Braniteljski.hr.

Policajci hrvatske nacionalnosti, s još nekim kolegama Srbima koji se nisu htjeli pridružiti pobuni, iznijeli su tijekom noći dio oružja iz postaje i sakrili. Tog istog dana u noći JNA je zauzela punktove po gradu pod izlikom da želi spriječiti sukob. Tijekom noći i pred jutro 2. ožujka u grad su pristigle policijske postrojbe RH i rasporedile po gradu. Oko 10 ujutro počeo je oružani sukob, nakon čega u Pakrac dolazi  Antiteroristička jedinica Lučko i postrojba specijalne policije iz Bjelovara te policijska postaja dolazi u hrvatske ruke.

Bila je ovo uvertira u krvavi rat koji se rasplamsao nakon ovih događaja u Pakracu. Opći napad pobunjenih Srba, dragovoljaca iz Bosne i JNA na Pakrac počeo je 19. kolovoza 1991. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)