Pavelić: Braniteljske udruge služe za rad s braniteljima, djecom, u školama, sportu..

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U prigodi 32. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i 26. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, u Gradskog vijećnici Grada Požege, gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, organizirao je prijem braniteljskih udruga s područja grada Požege, u sklopu kojeg je održan i radni sastanak. Tema sastanka bila je problematika braniteljskih udruga i branitelja te što bi Grad Požega mogao promijeniti i poboljšati, kako za braniteljske udruge, tako i za same branitelje.

Umirovljeni brigadir hrvatske vojske Krešimir Pavelić pohvalio je, ali i kritizirao pojedine teme koje bi se trebale pokrenuti i promijeniti. Budući da pojedinci iznose netočne informacije o pravnom statusu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata PSŽ, umirovljeni brigadir Pavelić, pojasnio je nešto više i o toj temi.

“Ono što je sigurno dobro i na čemu zahvaljujemo je prostor koji ste nam dodijelili i o kome se skrbite. Mislim da je to dobar ogledan primjer za ostale gradove u Hrvatskoj i da je tako olakšan način funkcioniranja tih udruga.

Ono što želim reći, vrlo mi je važno, a imali smo to na koordinaciji (čitaj Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije), ne znam zašto to voditelj nije napomenuo, ne znam je li došlo do tehničkih problema. Koordinacija nije pravno tijelo. Ovdje sjede predstavnici Udruga koje su odgovorne osobe za rad svojih Udruga. Imamo ime i prezime, naziv, matične brojeve i odgovornost za ono što radimo. Koordinacija udruga nije registrirana i nije pravno tijelo, nema statut, nema svoj žiro račun i ne funkcionira na taj način kao sve udruge. Mi smo samostalni i odgovaramo svom članstvu. Koordinacija nema predsjednika, nego voditelja, uz dužno poštovanje, da nas okupi da bi mi kao udruge nešto zajedno odradili.

“Ono što je sigurno problem, a ovdje je napomenuto, mi 11 godina nismo pomaknuli sredstva za rad Udruga. Imamo planirana sredstva za 2023. ili 2024. isto kao i za 2012. i 2013. godinu. To je sigurno nedostatno, ali napominjem da ne plaćamo režije, no kada gledamo svu tu inflaciju koja je bila svih tih 10, 11 godina, jednostavno smo teško pokretljivi da bi ostvarili nekakve ozbiljne projekte ili zadržali nekakav nivo koji smo imali, jer mi ne služimo samo za obilježavanje datuma, već radimo s braniteljima, u socijalnom dijelu, u dijelu s djecom, u školama, u sportskim događajima, a nastojimo biti i u događajima u gradu. Ne znam zašto je voditelj koordinacije preskočio, postoji jedno veliko nezadovoljstvo. Na događanjima koja su od značaja, čak državne razine, kao što je Festival i slična događanja, ne mogu branitelji sjediti u 15. redu. Ako smo mi stup i zaslužni za stvaranje ove države, a ja mislim da jesmo, a sjedimo u 15. redu, onda je pitanje tko su ti zaslužni što sjede u 14. redova ispred. Mi smo o tome razgovarali, kao i o nekim našim stavovima i zaključak je da se to mora promijeniti. Mi smo kroz 1993.,1994.,1995.,1996.,1997. godine imali nekakvo mjesto, a imamo i nekakve ljude koji si sigurno zaslužni i za ovu obljetnicu koju obilježavamo na današnji dan. Smatram da s vremenom nismo trebali biti pogurnuti nazad. Ovdje primarno mislim na ljude koji su vodili postrojbu, stradalnike, roditelje i udovice, jer na taj način ćemo ukazati, ne samo deklarativno i folklorno brigu o braniteljima, nego će ta briga biti prikazana na jedan ozbiljniji način. Smatramo da smo kroz vrijeme kao skupina sve manje važni, ili se negdje gubimo u vremenu koje nas stiska i odlazi, no neke stvari su zacementirane. Mi smo o tome razgovarali, ne znam zašto voditelj koordinacije to nije iznio, te vas molim da to ne bude kritika, nego konstruktivni razgovor, pa u dosljedno vrijeme pogledamo gdje to možemo popraviti i na koji način.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *