Planinarsko društvo Lipa ove godine obilježava 30. obljetnicu osnutka

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U prostorijama Multikulturalnog centra u Lipiku u petak 23. veljače održana je godišnja skupština Planinarskog društva “Lipa” koje ove godine obilježava 30 godina postojanja. Osim članova Društva, skupštini su nazočili i brojni gosti, uključujući gradonačelnika Lipika Vinka Kasanu te predstavnike susjednih i prijateljskih planinarskih društava iz okolice među kojima je bio i predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza Mario Ripli, ujedno dopredsjednik udruge “Slavonski planinari” te predsjednik HPD “Papuk” – prenosi Compas.

Na samom početku skupštine sve nazočne je pozdravio predsjednik Josip Matijević, a zatim je tajnik PD “Lipa”, Željko Tomašević, ukratko prezentirao rad Društva u protekloj godini. Istaknuo je kako su protekle godine nakon olujnog nevremena imali više radnih akcija čišćenja planinarskih puteva, uključujući i poznatu Ljubavnu stazu, te su obnovili prijelaz preko potoka Subocka na Lipičkoj obilaznici. Osim planinarskih izleta po Hrvatskoj, prošle su godine sami organizirali tradicionalne planinarske pohode – “Lipanj u Lipiku”, pohod “Lipičkom obilaznicom” i pohod “Livadama oko Gaja”.

Na skupštini je bilo govora i o financijama, pa je istaknuto kako su prošlogodišnji rashodi iznosili 1.564,80 €, dok su prihodi iznosili 1.180,28 €. Sličan financijski plan, kao i plan rada, planiraju i za predstojeću godinu, u kojoj također imaju pripremljen atraktivan plan izleta.

Povijesna retrospektiva

Uz slikovnu prezentaciju povijesti rada Društva tijekom proteklih 30 godina, koju je iznio tajnik Tomašević, predsjednik Josip Matijević je predstavio retrospektivu rada tijekom protekla tri desetljeća.

U Lipiku dugo nije bilo potrebe za osnivanjem planinarskog društva jer je sve planinare s područja bivše Općine Pakrac okupljalo Planinarsko društvo “Psunj” Pakrac. Međutim, za vrijeme rata Planinarski dom Omanovac nalazio se na okupiranom području, a većina članova društva se nalazila u izbjeglištvu, tako da tih godina društvo nije bilo aktivno. U međuvremenu se Lipik administrativno odvojio od Pakraca pa je tako 19. svibnja 1994. osnovano i Planinarsko društvo “Lipa” Lipik. Za prvog predsjednika je izabran Josip Šuprina, nakon kojeg je na poziciju predsjednice došla Vlasta Šepetavec da bi nakon nje na tu časnu dužnost došla Manuela Lipušić (2016.-2021.) te u konačnici aktualni predsjednik Josip Matijević.

Prvi izlet organiziran je 5. lipnja 1994. na Jankovac, a već u srpnju iste godine desetero lipičkih planinara, zajedno s planinarima iz Daruvara, posjetilo je Slovačku i Visoke Tatre, a iduće godine i Češku te Krkonoše. U godinama koje su slijedile, lipički su planinari osvajali brojne vrhove kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama te su planinarili i po Ukrajini, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji i Austriji.

Među najveće uspjehe PD “Lipa” u ovoj kratkoj povijesti izdvaja se organizacija planinarskih pohoda “Lipanj u Lipiku” svake godine u lipnju te pohod “Livadama oko Gaja” u listopadu. Uspješno su 2021. godine završili projekt uspostave Lipičke obilaznice. 1995. godine organizirali su čišćenje Lipika tijekom ratnih razaranja na kojem je sudjelovalo oko 320 planinara. Tijekom godina uredili su planinarsko sklonište Točkica u Gagićima, otvorili planinarsku stazu do Bijele Stijene te Ljubavnu stazu koja je plod truda i rada njihova najstarijeg planinara Drage Kuruca. Također, lipički planinari imaju dva licencirana planinarska vodiča A kategorije i tri licencirana markacista, a isto tako imaju izvrsnu suradnju sa susjednim planinarskim društvima.

Prepoznat trud lipičkih planinara

Sav taj trud prepoznat je i od strane Grada Lipika koji im je 2014. godine dodijelio Godišnju nagradu.

Društvo je osnovano u specifičnim okolnostima i pokazalo se da je to zaista bio pun pogodak te da je postojala potreba. Čestitam vam na svih ovih 30 godina intenzivnog rada, puno druženja, puno truda uloženog u očuvanje prirode, kao i mnogo pozitivnih rezultata, kako za zdravlje ljudi, tako i za promociju Grada Lipika“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, istaknuvši kako će Grad Lipik nastaviti podržavati njihov rad.

Pohvale za dosadašnje uspješno vođenje društva te čestitke vodstvu uputili su brojni predstavnici i prijatelji iz planinarskih društava s područja Slavonije.

Bila je ovo prigoda i za dodjelu zahvalnica zaslužnim članovima Društva koje je predsjednik Josip Matijević uručio Željku Tomaševiću, Vesni Tomić, Dobrili Šuprina, Vlasti Šepetavec, Vidi Iličić, Darinki Milemdi, Dragici Drobac, Jagoru Opiću, Gordani Kuruc, Dragi Kuruc, “Slavonskim planinarima” te gradonačelniku Lipika Vinku Kasani.

Ovim su povodom uručena i priznanja te značke Hrvatskog planinarskog društva koje su dodijeljene Gordani i Dragi Kuruc, Dobrili Šuprina, Darinki Milemdi, Željku i Moniki Tomašević, Josipu Matijeviću te u konačnici Planinarskom društvu “Lipa”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)