Plenkijeva egipatska obećanja: Vlakovi na baterije, izgradnja Doline vodika, sadnja stabala…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Premijer Andrej Plenković u utorak je na klimatskom skupu COP27 u Egiptu istaknuo kako je ruska agresija na Ukrajinu usporila proces zelene tranzicije. Novinarima nije propustio istaknuti kako je naglasio doprinos Hrvatske u toj tranziciji – prenosi 24 sata.

  • Doprinos se sastoji od pune svijesti da ova ruska agresija na Ukrajinu ima direktan efekt na energetsku krizu – rekao je.

Plenković je u govoru spomenuo i projekt Doline vodika Sjeverni Jadran koji Hrvatska želi napraviti u suradnji s Italijom I Slovenijom.

  • Taj energetski resurs u budućnosti bi maksimalno koristili – poručio je. O tom projektu govorio je i na Twitteru.
  • U razvoju niskougljične ekonomije radi smanjenja emisija CO2, sve važniju ulogu ima vodik. To smo prepoznali usvajanjem Strategije za vodik do 2050. kao i projektom Doline vodika Sjeverni Jadran, u suradnji sa Slovenijom i Italijom, radi proizvodnje do 5000 tona vodika godišnje – napisao je Plenković.

Premijer smatra da bi od ovog projekta svi mogli imati koristi, posebno na razini Europske unije. On se sastao i s egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem. Za Egipat je rekao kako s Hrvatskom ima dobre odnose.

  • Između dviju država proteklih se godina povećala trgovinska razmjena, a uskoro će potpisati sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja – najavio je Plenković.

Osim Doline vodika, Plenković je najavio i modernizaciju hrvatskih željeznica.

  • U idućem desetljeću ćemo investirati više od 4 milijarde eura u modernizaciju željeznica. Do 2032. ćemo uvesti vozni park baterijskih električnih vlakova koji će zamijeniti one na dizel – rekao je premijer.

Dotaknuo se i prirode te rekao kako je Hrvatska je proširila svoje pošumljivanje na gradove u kojima financira sadnju stabala.

  • Budući da je priroda naš najbolji saveznik, dajmo prednost ‘prije svega rješenjima temeljenim na prirodi’ u svim svojim postupcima – poručio je Plenković.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *