Plenković o poskupljenjima: To mora stati, sutra donosimo mjere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Foto: Požeški.hr

Foto: Požeški.hr


PREMIJER Andrej Plenković danas je izjavio da će vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti mjere kako bi spriječila neopravdani rast cijena do kojeg dolazi nakon zamjene kuna u eure te je pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni – prenosi INDEX.hr.

U izjavi novinarima nakon sljemenske utrke Snježna kraljica, premijer se osvrnuo na sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima koji je održao u ponedjeljak s ciljem da se zaštite građani od neopravdanog dizanja cijena.

Kako je rekao, taj sastanak sazvao je nakon što su vidjeli da umjesto da svi akteri provode ozbiljnu i odgovornu poslovnu politiku, kao što su tražili od njih, a to je da se precizno temeljem fiksnog tečaja kune prema euru zamijene cijene iz kuna u eure, dio poslovnih subjekata nažalost to koristi za lov u mutnom i za nepotrebno profiterstvo, gdje dižu cijene.

Plenković: Do poskupljenja ne treba i ne smije doći

“Mislimo da je to loša i nepoštena praksa, da s time treba stati, da se trebaju vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i jednostavno prevesti tečaj iz kune u euro pošteno i korektno, onako kako je država odradila to u interesu građana i gospodarstva”, rekao je premijer.

Kazao je da se prati rast cijena i da je angažiran glavni državni inspektor te ostali inspektori, koji su zadnjih dva-tri dana na terenu. Čeka se njihovo izvješće, da se vidi što se događa i s cijenama usluga, budući da su usluge najvidljivije jer ljudi odlaze na kavu, sok i slično te vide poskupljenja.

“Do poskupljenja ne treba i ne smije doći, osobito nakon što je država mjerama hrvatske vlade u 2022. – godini najveće energetske krize, prehrambene krize te u godini inflatornih pritisaka, regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketom od 27 milijardi kuna da pomogne građanima i gospodarstvu, a povrh toga je u nekoliko navrata snižavala stopu PDV-a na brojne proizvode”, poručio je.

Ocijenio je da ako je država odradila svoju ulogu da pomogne građanima i gospodarstvu i da ih porezno rastereti, pogotovo one kojima treba najviše a to su socijalni slučajevi, umirovljenici, nezaposleni, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera vlade, odmah ili neposredno u tjednima prije prelaska na euro neopravdano dižu cijene.

Najavio je da će vlada će uključiti apsolutno sve mehanizme koje država ima na raspolaganju da se to ne događa te da oni koji to rade na način koji ne reflektira u cijeni proizvoda rast inputa, vrate te cijene na prijašnju razinu.

“Bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk”

“Ne može država činiti sve, a onda će netko u jednom mentalitetu koji je čisti bezobrazluk i čisto profiterstvo, da ga ne nazovem lopovluk, raditi od građana i drugih potrošača de facto nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir”, ustvrdio je Plenković.

Istaknuo je i da ne želi da od velikog uspjeha, ulaska u eurozonu i Schengen, netko napravi nešto što je bezobrazno. Na upit hoće li biti uvedene crne liste onih trgovaca koji neopravdano dižu cijene, Plenković je ponovio da nema potrebe dizati cijene zbog uvođenja eura te ustvrdio da nikome tko je digao cijenu sa subote na nedjelju nije narasla nikakva cijena inputa. 

“Koristit ćemo sve mehanizme, a imamo puno mehanizama. Ovo je sada moja jasna poruka, nakon ministra gospodarstva”, poručio je Plenković te pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.

Još nije odlučeno koje će mjere biti donesene

Kako je neslužbeno doznao Index, danas je u vladi sazvan sastanak na kojemu se razgovaralo o mjerama za sprječavanje rasta cijena zbog uvođenja eura. Sastanak je prekinut, ali trebao bi se nastaviti poslijepodne i navečer. Još uvijek nije odlučeno koje mjere će biti donesene na sutrašnjoj sjednici vlade.

Osim crnih lista i povećanja broja proizvoda kojima bi se mogla zamrznuti cijena, do trgovaca je došla neslužbena informacija da bi ih vlada mogla natjerati da vrate cijene stotinu proizvoda na razinu kakva je bila 30. studenog. No ništa još nije odlučeno, ali trebalo bi biti večeras, kada će premijer ponovno okupiti uži tim suradnika i ministara u vladi.

Ministar Filipović: Vlada razmišlja o crnim listama

Podsjetimo, ministar gospodarstva Davor Filipović izjavio je ranije danas da će se uskoro odlučiti hoće li se ići s crnim listama vezanim uz poskupljenja koja su uslijedila nakon uvođenja eura, a ozbiljno se razmišlja da se crna lista napravi i na razini Ministarstva gospodarstva.

Država će koristiti sve raspoložive mehanizme kako bi se obuzdao rast cijena prehrambenih i inih artikala jer za ta poskupljenje nema razloga, ponovio je Filipović. Naglasio je da se razmatraju takozvane crne liste i o tome u vladi intenzivno raspravljaju, a angažirano je šest potrošačkih udruga koje prate cijene i koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača, koji gledaju isključivo svoj profit i pokušavaju loviti u mutnom.

“Uz to, mi ćemo u razdoblju koje je pred nama svakako razmotriti opciju da i Ministarstvo gospodarstva napravi crnu listu i da se objavljuju svi oni koji rade na štetu naših građana i tako cijelo vrijeme potpiruju inflaciju”, istaknuo je Filipović, dodavši da će se sve o tome znati do sutrašnje sjednice vlade.

Šaljemo poruku svima, kaže Filipović

Isto tako, vezano uz uvođenje eura, kazao je da će vlada idućih dana poslati poruku koja će promijeniti loš osjećaj građana zbog poskupljenja, rekavši da uvođenje eura neće kod građana izazivati nikakve dodatne stresove.

“Šaljemo poruku svima, i trgovcima i ostalima u lancu, da moraju zauzdati svoje apetite”, naglasio je ministar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *