Plenković: Tramišak i Paladina odlaze iz Vlade, a umjesto njih dolaze Branko Bačić i Šime Erlić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Foto: Požeški.hr

Foto: Požeški.hr


Nastavno na sastanak Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak navečer, gdje sam dobio potporu članova, kao i zastupnika u Saboru za promjene koje smatram primjerenima za ostatak mandata, nakon obavljenih konzultacija zadnja dva dana i današnjeg sastanka parlamentarne većine, gdje sam dobio punu potporu za poteze koje želim napraviti i nakon što sam razgovarao s dvoje dosadašnjih ministara Ivanom Paladinom i Natašom Tramisak – odlučio sam ih razriješiti, što se i dogodilo s današnjim danom, poručio je premijer Andrej Plenković na večernjoj konfereciji za medije – prenosi 24 sata.

Iako je sat vremena prije nego je izašao pred novinare došlo do preokreta, premijer to nikako nijee htio priznati. Naime, koalicijskim partnerima je predstavio Mirjanu Čagalj za nasljednicu Paladine, ali kako doznajemo, ali potporu nije dobio od članova HDZ-a. Stoga je predložio Branka Bačića, predsjednika Kluba HDZ-a u Saboru. On će sada biti novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

– Čovjek je to koji je obnašao dužnost upravo ministra graditeljstva, on je jedan od mojih najbližih suradnika i čovjek s najvećim iskustvom za ovaj segment kad smo rekli da obnova mora biti prioritet – istaknuo je.

Ministricu Tramišak će zamijeniti Šime Erlić, dosadašnji državni tajnik upravo u ministarstvu EU fondova, član predsjedništva HDZ-a.

– Dobro je upoznat sa sustavom i uvjeren sam da će doprinijeti radu Vlade – rekao je.

Naglasio je nekoliko puta kako je za smjene i Paladine, koji je zapravo i sam zatražio izlaz iz Vlade, ali i Tramišak, dobio potporu Predsjedništva HDZ-a. 

– Želim zahvaliti ministrici Tramišak na doprinosu, isto tako zahvaljujem i ministru Paladini, koji je bio s nama 10-ak mjeseci i koji je također dao svoj doprinos ubrzanju obnove i s kojim sam se dogovorio u razgovoru proteklih tjedana da je najbolje da napusti Vladu, to je on i sam htio – rekao je pa otkrio kako ministrica Tramišak nije bila najsretnija smjenom.

– Ja to razumijem, ali premijer ima pravo birati svoje suradnike – poručio je.

Posebno bitno je, naglasio je, nakon ostvarenja dva strateška cilja, a to su ulazak u Schengen i eurozonu, staviti u fokus obnovu.

– To je jedini ozbiljan problem koji ja vidim kao predsjednik Vlade – dodao je.

Na suradnji je zahvalio i Gordanu Hanžeku, ravnatelju Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te smjenio i njega.

Koji je uopće razlog smjene ministrice Tramišak, upitali su ga novinari. 

– Najvažnija stvar u radu Vlade je povjerenje, morate imati maksimalno povjerenje svih suradnika – rekao je ne želeći precizirati zašto je izgubio povjerenje u nju. 

Nije htio potvrditi da li se to zbilo kad je preko medija objavila da dobiva prijetnje, a o kojima njega kao šefa nije upoznala. 

– Mogao sam dobiti bjanko podršku za 10. Svi su bili za. To sam i rekao u ponedjeljak – rekao je Plenković na pitanje je li dobio podršku Predsjedništva HDZ-a za smjenu ministrice Tramišak. 

Na pitanje što je bilo s navodima da će Čagalj uči u Vladu, Plenković je rekao da su razgovarali s više ljudi, no da je njegov odabir ipak bio Branko Bačić. 

Nema žaljenja, rekao je upitan je li mu žao što Paladina odlazi.

Žaljenje je ipak izrazio što je morao smijeniti tri ministra proljetos.

Nekoliko je puta ponovio kako je Bačić jedan od njegovih najbližih suradnika i čovjek koji poznaje sustav. 

– Uvjeren sam da će institucionalnom promjenama napraviti važne iskorake i to ćemo predložiti Saboru – rekao je premijer.

Na pitanje zašto mu onda Bačić nije bio prvi izbor prilikom predstavljanja koalicijskim partnerima, već je njima predstavio Mirjanu Čagalj, premijer je poručio da partnerima nije predstavio Čagalj već da su razgovarali o nekoliko imena. No, to nije točno.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *