Plenković: ‘Zatvorit ćemo naš zračni prostor za Ruse i poslati Ukrajini oružje’

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Nakon višesatnog sastanka sa suradnicima, premijer Plenković obratio se javnosti. “Svi ministri bili su ovdje od podneva”, kazao je na početku press konferencije i najavio kako su pripremili paket mjera koji će izglasati sutra na izvanrednoj sjednici Vlade.

“U Ukrajini je trenutačno između 35 i 50 hrvatskih građana. Veleposlanica je tamo i u kontaktu je sa svima njima. Tko će htjeti napustiti zemlju, dobit će pomoć”, izvijestio je.

Osniva se, najavio je također, međuresorna skupina koja će se baviti prihvatom izbjeglica, kao i krizni tim zbog potencijalne energetske ugroženosti u budućnosti.

Zračni promet i oružje
“Vlada je također donijela političku odluku – ruskim kompanija zabranit ćemo letove u našem zračnom prometu”, kazao je premijer. “Donijet ćemo i određene odluke potpore Ukrajini. Kroz određenu zaštitnu opremu, ali i drugu vrstu opreme”, dodao je.

Na kasnije pitanje novinara znači li to da će Hrvatska slati oružje u Ukrajinu, odgovorio je potvrdno, no nije htio detaljizirati. “To što ćemo slati, sutra ćemo vam kazati”, kazao je. Dodao je tek kako će o tome izvijestiti predsjednika RH.

Što sa Swiftom?
Kazao je i kako se ministar Zdravko Marić baš vratio iz Pariza gdje su ministri financija raspravljali o detaljima provođenja isključenja Rusije iz Swifta

“Puno se očekuje od isključivanja iz Swifta, no je li ta odluka tek polovična?”, pitala je novinarka Jagoda Marić iz Novog lista. Objašnjavajući na što konkretno misli, kazala je kako se čini da će Rusiji ipak ostati manevarski prostor; dovoljno je da jedna banka ostane neisključena i novac će moći teći.

Premijer nije htio o detaljima. “Ne mogu vam trenutno reći koliki će biti obujam isključenja iz Swifta, večeras će ministar Grlić Radman javnosti iznijeti detaljnije informacije”, kazao je.

Novinare je zanimalo i što je s hrvatskim dobrovoljcima koji se idu boriti u Ukrajinu. “Mi nemamo detaljnih informacija o tome, mi to pratimo iz medija. Svaki odlazak tamo je akt pojedinaca, ljudi idu tamo na osobnu odgovornost”, rekao je – prenosi Telegram.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *