Plenkovićev prijatelj u poslu s državom zaradio više od milijun kuna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


ODVJETNIČKO društvo Lovrić & Klobučar, čiji je član Danijel Klobučar dugogodišnji prijatelj Andreja Plenkovića, zaradilo je 1.243.315,46 kuna zastupajući državni Centar za restrukturiranje i prodaju – tvrdi portal 24 sata.

CERP je Klobučara i partnere angažirao krajem 2018. godine, odnosno, da budemo precizniji, to je uradio Milan Plećaš, CERP-ov ravnatelj. A Plećaš je na ravnateljsko mjesto stigao također 2018. godine, uz Plenkovićevu podršku. Navodno su i njih dvojica odavno dobri.

Uz to, Klobučar je, upravo na Plenkovićev poziv, bio angažiran u slučaju Agrokor i postao dio takozvane grupe Borg, neformalne grupe savjetnika koji su radili na takozvanom Lex Agrokoru.

Plenković i Klobučar poznaju se od srednje škole
“Tu nema nikakve mistifikacije. Imamo, ne skupinu kako je vi nazivate, nego jednu grupu ljudi koja je imala posebna znanja, koja u tom trenutku, možemo slobodno reći, u okviru državne uprave drugi nisu imali.

Oni su htjeli da im pomogne netko i s pravnog aspekta, da vidimo kako ta cijela priča izgleda i stoga se našao tu i odvjetnik o kojem govorite i kojega sam ja osobno pozvao jer ga poznajem, i oni su nam svi iz svog aspekta dali određene informacije kako to sve skupa pravno izgleda i to je sve, tu nema nikakvoga dodatnog posebnog elementa niti je taj gospodin više uopće imao kontakta s tom temom”, izjavio je svojedobno Plenković o uključivanju Klobučara u slučaj Agrokor.

I Klobučar je medijima pričao o dobrim vezama s Plenkovićem – objasnio je da se poznaju još iz srednje škole u kojoj su, kako je rekao, “naučili da bez rada nema uspjeha i da bez učenja nema dobrih ocjena”, a naročito mu je u dobrom sjećanju ostalo maturalno putovanje u Grčku preko Beograda. Novinarima se pohvalio i starim fotografijama s aktualnim premijerom.

Uglavnom, CERP smo pitali kojim je postupkom odabran upravo Klobučarov ured te koliko je cijeli posao dosad bio isplativ Klobučaru i partnerima.

“Sukladno odredbama čl. 30. st. 1. toč. 5. i 6. Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), taj zakon se ne primjenjuje na usluge pravnog zastupanja od strane odvjetnika u postupcima pred sudovima.

Slijedom navedenog, Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar, j.t.d. izabrano je kao i sva druga odvjetnička društva i odvjetnici koji zastupaju CERP, tj. na isti način kao što se odvjetnici biraju za zastupanje u postupcima pred sudovima od strane svih drugih tijela javne vlasti i javnih poduzeća, a sve sukladno odredbama važećih zakona i drugih propisa.

Klobučar zastupa i CERP i CERP-ovog ravnatelja
Nadalje, od 1526 sudskih sporova u kojima CERP sudjeluje kao stranka u postupku, navedeno odvjetničko društvo zastupa CERP u 32 predmeta, za koje su potrebna specijalistička znanja o pretvorbi i privatizaciji.

Od početka zastupanja CERP-a do danas navedenom odvjetničkom društvu na ime naknada za zastupanje isplaćeno je ukupno 1.243.315,46 kuna. Znatan dio od tog iznosa kasnije je naplaćen od protivnih strana koje su izgubile sporove protiv CERP-a, a naplata tih troškova i dalje traje.”

Ovo je, dakako, bio CERP-ov odgovor. Zanimalo nas je dalje zastupa li Klobučarov ured osobno ravnatelja CERP-a, koji ga je odabrao, te koliko to košta.

“Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar zastupa ravnatelja CERP-a Milana Plećaša od prošle godine u 2 spora u kojima je ravnatelj Milan Plećaš tužen kao fizička osoba odnosno ravnatelj CERP-a, u predmetima koji su vezani za djelatnost CERP-a. Troškove navedenog zastupanja ravnatelj snosi osobno.”

CERP nije odgovorio koliko ravnatelj Plećaš plaća Klobučara
Iz narednih odgovora doznali smo da je Plećaš prvo angažirao Odvjetničko društvo Lovrić & Klobučar za CERP, a potom za sebe.

“Ravnatelj nije angažirao Odvjetnika za osobne sporove nego za 2 spora u kojima je imenovani tužen kao ravnatelj i odgovorna osoba CERP-a a koji su pokrenuti 2021. godine”, precizirali su CERP-ovci. Sasvim logično, ako nije riječ o privatnim sporovima, zanimalo nas je koliko će nas koštati Klobučarovo zastupanje Plećaša, no CERP se nije dao:

“Sporovi nisu pravomoćno okončani. Nakon pravomoćnog okončanja sporova, troškove zastupanja po odvjetniku podmirit će gospodin Milan Plećaš, neovisno od činjenice što je imenovani tužen kao službena osoba.”

Na upit kako je odabrano baš društvo Lovrić & Klobučar, CERP nas je informirao da su “ponude zatražene od odvjetničkih društava za koje je procijenjeno da raspolažu stručnim znanjima i iskustvom u specifičnom pravnom području pretvorbe i privatizacije”. Prikupljene su, vele, tri ponude, a najbolja je pristigla iz ureda čovjeka s kojim je Plenković odavno dobar.

Osim u slučaju Agrokor i na zastupanju CERP-a, Klobučar je radio i za Janaf. Logično, nazvali smo Klobučara, ali on nije bio pretjerano raspoložen za razgovor o klijentima. Kratko nam je potvrdio da za CERP radi od 2018. godine, da ga je angažirao Plećaš, “jedini koji može”, nije znao koliko su mu isplatili, ali zna da ne zastupa samo CERP nego i njegovog ravnatelja:

Klobučar: Ispada da ja ne smijem raditi ni za koga
“Postoje nekakva dva spora koja je protiv njega kao ravnatelja pokrenuo neki gospodin, po meni potpuno neosnovano, i to je sad negdje u završnoj fazi, prvostupanjskoj. To su sporovi koji su protiv njega pokrenuti kao ravnatelja”, objasnio je Klobučar.

Kazao je i da mu je “malo smiješno” što je postao medijski zanimljiv kao Plenkovićev prijatelj: “Ispada da ja ne smijem raditi ni za koga, ali eto.”

A na upit je li još radio nešto za državu, odgovorio je: “Pa radio sam prije 20 godina i prije 25 godina, ali znate što: nije ni profesionalno da ja uopće govorim za koga radim. Vi ste me pitali za ovo, a ja uopće ne bih htio govoriti o svojim strankama. Radim ovaj posao već skoro 30 godina, mislim da ga mogu raditi i za stranu firmu i za državnu i za privatnu i za bilo koju. Nakon toliko godina nemam se čega sramiti u smislu da meni treba netko nešto davati.”

Na izravno pitanje ima li veze njegov i Plenkovićev prijateljski odnos s dobivanjem poslova s CERP-om, odgovorio je: “Ma Plenković nema pojma o tome. Osim što je vidio u Nacionalu.”

Stoga ovo i nije afera o protežiranju prijatelja, nego lijepa priča o Hrvatskoj, državi u kojoj se može uspješno raditi s državom unatoč prijateljstvu s premijerom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *