Pleterničko-požeški „nadčovjek“ ili se samo našao „u pravo vrijeme na pravome mjestu“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Superman (nadčovjek) je fiktivni, stripovski superjunak, općenito smatran jednim od najpoznatijih i najpopularnijih likova te američka kulturna ikona. Supermanova sposobnost očituje se kroz letenje, nadljudsku snagu, brzinu i izdržljivost, višestruko pojačana sva osjetila, smrzavajući dah, laserske oči…

Nadčovjek našega doba nije izmišljena osoba. On je stvaran, mlad, moćan i nadasve svestran. I da ne duljimo, osoba vrijedna našega članka je dr.sc. Ivan Vukoja, ravnatelj Opće županijske bolnice u Požegi, a je li Ivan nadmašio i dekana dr.sc. Borislava Miličevića (rodjaka) pa čak i filmskog supermana kad pročitate ovaj članak prosudite sami.

Za dr.sc. Željka Glavića, bez zadrške možemo reći da je bio jedan od najuspješnijih ravnatelja OŽB u Republici Hrvatskoj. Odlaskom dr.sc Željka Glavića u zasluženu mirovinu u ravnateljsku fotelju sjeda relativno mlad liječnik dr.sc. Ivan Vukoja. Za neke je ovo imenovanje bilo iznenađenje zato što požeška bolnica zasigurno ima iskusnijih, jednako ili više stručnijih liječnika, specijalizanata od mladoga doktora Vukoje.

No, oni bolje upućeni znaju da dr.sc. Ivan Vukoja dolazi iz Pleternice, a kakve je bivše i sadašnje političare Pleternica iznjedrila, na to zaista ne treba trošiti vrijeme. I tako uz jaki pleternički lobi i jak stranački (HDZ) vjetar u leđa, doktor Ivan postade ravnatelj.
Zaključak bi bio: „eto našao se čovjek u pravo vrijeme na pravome mjestu“.

Većina vas, poštovane čitateljice i čitatelji mogla bi zaključiti da ovaj članak ovdje završava, no naprotiv on tek sada počinje.

S obzirom na svoju svestranost i hiperaktivnost, ne samo profesionalnom već i u privatnom životu odluči dr. Ivan Vukoja, kao odgovoran građanin Republike Hrvatske, porezni obveznik, domoljub i osviješteni HDZ-ovac zbog svog enormnog opusa djelovanja zatražiti mišljenje od Povjerenstva za sukob interesa o više točaka koje se tiču njegovog djelovanja.

Tako ravnatelj Vukoja upita predmetno Povjerenstvo smije li on za vrijeme profesionalnog obnašanja dužnosti ravnatelj Opće županijske bolnice obavljati edukacijsku djelatnost u radnom odnosu na Medicinskom fakultetu u Osijeku, kao suradnik na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u svojstvu poslijedoktoranda na Medicinskom fakultetu u Rijeci i predavača na Visokoj školi Ivanić Grad i za to ostvarivati plaću (vjerojatno po neku tisuću kuna na svakom fakultetu).

Povjerenstvo odgovori dr. Vukoji da sve prethodno navedeno uz dužnost ravnatelja bolnice za uredno prima punu plaću može raditi i za to ostvarivati plaću, odnosno naknade, ali te prihode mora prijaviti Povjerenstvu (samo zaista ne znamo kako to i kad to sve čovjek može fizički odraditi, a pogotovo koja je to kvaliteta odrađenog posla).

Povjerenstvo je tako nadalje uputilo dr. Ivana Vukoju da ne može za vrijeme obnašanje dužnosti ravnatelja obavljati drugu javnu dužnost člana Gradskog vijeća Grada Pleternice jer zakonom nije propisana iznimka od opće zabrane istodobnog obnašanja druge javne dužnosti (jedna naknada manje za dr. Ivana).
Povjerenstvo se očitovalo da dr. Vukoja ne može biti član Upravnog vijeća Veleučilišta u Požegi jer ista ustanova nije od posebnog interesa za Požeško-slavonsku županiju.

Ipak, Povjerenstvo je dalo pozitivni mišljenje da dr. Vukoja smije biti član Školskog odbora Glazbene škole Požega, (bez naknade samo uz uzimanje putnih troškova), smije biti član udruge Hrvatsko gastroenterološkog društva, Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatskog liječničkog zbora, predsjednik Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Lovačkog društva „Sveti Hubert“-Požega, Nogometnog športskog kluba Slavija te Matice Hrvatske.

Povjerenstvo nadalje dopušta da dr. Vukoja za vrijeme dužnosti ravnatelja požeške bolnice može biti i član Povjerenstva za palijativnu medicinu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske kao član političke stranke Hrvatske demokratske zajednice.

Za sve navedeno doktor Vukoja može obavljati poslove doktora specijaliste te ostale oblike rada (dežurstvo, pripravnost i rad po pozivu) budući da iste neće obavljati u smislu redovitog i stalnog zanimanja.

S obzirom na sve navedeno, pitamo se je li doktor Vukoja zaista “nadčovjek” ili je toliko svestran i sposoban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika