Plitvice: Požežani na obilježavanju 31. obljetnice pogibije Josipa Jovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas se obilježava 31. obljetnica redarstvene akcije “Plitvice” u kojoj je kao prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu poginuo policajac Josip Jović, zbog čega je akcija oslobađanja Plitvica od pobunjenih Srba nazvana “Krvavi Uskrs”.
Kod spomen obilježja Josipu Joviću od 11 sati na Plitvicama predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te braniteljskih udruga obilježavaju 31. obljetnicu oružane akcije čitanjem prigodne povijesnice i polaganjem vijenaca.

Vijenac u ime Hrvatskog sabora položio je zastupnik Luka Brčić, a zajednički u ime Vlade ministar Davor Božinović s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, zapovjednicima specijalne policije ATJ Lučko i interventne policije te načelnicima policijskih uprava, državnim tajnikom Darkom Nekićem i brigadnim generalom Pericom Turalijom.

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostala je zapamćena po prvom poginulom hrvatskom redarstveniku, pripadniku Jedinice za posebne namjene Rakitje Josipu Joviću, a sedam pripadnika Specijalne policije je ranjeno. Prema riječima suboraca, Jović je bio u vrhu napadu prema zgradi pošte, a iako je nosio pancirni prsluk netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života, no preminuo je na putu do bolnice. Jović je posmrtno promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

Na današnjem obilježavanju 31. obljetnice sudjelovali su i Požežani koji su bili suborci s Jovićem.

Izvor fotografije: Josip Širić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *